Повече от половината работодатели - 51 на сто, предвиждат увеличение

...
Повече от половината работодатели - 51 на сто, предвиждат увеличение
Коментари Харесай

Над половината работодатели у нас готвят увеличение на заплатите през 2018 г.

Повече от половината работодатели - 51 на 100, плануват нарастване на заплатите. 17% от хората, ръководещи компании, нямат опция за това. А 2% от компаниите ще понижат заплатите на своите чиновници. Това сподели пред Нова телевизия ръководителят на Българската търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.

Най-сериозен растеж на заплатите ще има в секторите индустрия, IT и телекомуникации, недвижими парцели и търговия.

Според изследването на БТПП по-голямата част от бизнеса - 79 %, планува възнагражденията следващата година да набъбнат с до 10 на 100. " Скромно от позиция на служащите е покачването, което плануват преобладаващата част от компаниите, само че това е сносно на фона на това, че през идната година не се чака сериозна инфлация ", сподели Симеонов и изясни, че хората ще усетят това покачване по джоба си.

Между 10 и 20 на 100 от компаниите споделят планове за нарастване на заплатите с до 20 на 100, а едвам 1 на 100 от бизнеса счита да вдигне възнагражденията на чиновниците си с повече от 20 на 100.

От проучването излиза наяве още, че над 38 на 100 от компаниите имат желание да наемат хора, а близо  6 на 100 - да редуцират служащи. Сред секторите, в които ще се търсят фрагменти, са ИТ и аутсорсинг бранша, производството на автомобилни елементи, производството на железни произведения, производството на оптика и компютърна техника. Симеонов изясни, че това са все браншове, които имат добър имидж в чужбина и вложители, които към този момент развиват бизнес у нас, считат да го разширят.

Очаква се следващата година измежду най-търсените специалности да са програмистите и хората, занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Сред търсените фрагменти ще попаднат и сервитьори, готвачи и обслужващ личен състав за потребностите на туризма, общи служащи в строителството, както и интернационалните водачи.

Според изследването на БТТП 68% от компаниите плануват да раздадат бонуси за идните празници, 20 на 100 от работодателите ще оставят чиновниците си без коледен тласък, а 17% още не са решили дали ще имат опция. 87 на 100 от компаниите плануват да дадат коледни бонуси в размер до 500 лв., 9 на 100 - сред 500 и 1000 лв., а 4 % над 1000 лв..

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР