Повече от половината пилешко месо, което се продава в супермаркетите

...
Повече от половината пилешко месо, което се продава в супермаркетите
Коментари Харесай

Пилешкото месо в Германия е бъкано със супербактерии, устойчиви на антибиотици

Повече от половината пилешко месо, което се продава в супермаркетите с по-евтини цени (дискаунтъри) в Германия, е нечисто с резистентни на антибиотици бактерии. Това е посочило проучване на проби от пилешко месо, оповестява "Дойче веле ".

Природозащитната и потребителска организация Germanwatch дефинира резултатите от изследването си като "тревожно високо ниво на устойчивост ", което демонстрира, че несъразмерната приложимост на антибиотици в промишленото произвеждане на пилешко месо заплашва човешкото здраве.

Germanwatch са изследвали 59 проби от пилешко месо от огромни супермаркети, които оферират ниски цени, оценени в университетска лаборатория, и са открили, че 56% от тях са били заселени от устойчиви на антибиотици микроби. Пробите от месото са пристигнали от четирите най-големи кланици в Германия. Отговаряйки на изследването, немското министерство на земеделието уточни, че то "показва потреблението на прекалено много антибиотици в птицевъдната промишленост ".

Лекарствата, които се борят с бактериите, станаха по-малко ефикасни заради несъразмерната приложимост в хора и животни, защото бактериите се приспособяват и развиват. Колкото повече антибиотици се употребяват, толкоз повече бактериите са способни да засилят защитните си сили.

Тревожното е, че изследването е открило, че една трета от пробите от пилешко месо от супермаркетите Lidl, Aldi, Netto, Real и Penny са били инфектирани с бактерии, устойчиви на така наречен аварийни антибиотици.

Резервните антибиотици са медикаменти от четвърто и пето потомство, които се употребяват като последно средство за битка против супербактерии, устойчиви на обичайните антибиотици. Експертите споделят, че бактериите биват убивани, когато пилето е вярно сготвено, само че че хората могат да се разболеят или даже да умрат посредством кръстосано замърсяване с необработени в кухнята храни, като да вземем за пример дъска за рязане. Работниците в промишлените птицеферми също могат да бъдат изложени на микроби посредством поемане.

Изследвания на 12 проби от пилешко месо от дребни фермери също са били направени и единствено в една е било открито, че има устойчиви на антибиотици микроби. В различен разбор в шест проби от екологични стопанства не са били открити резистентни патогени.

Germanwatch са свързали другите резултати с несъразмерната приложимост на антибиотици в индустриалните птицеферми. Положението ще се усъвършенства, единствено в случай че държавното управление забрани на ветеринарните лекари да предписват антибиотици, с цел да "компенсират последствията от пагубните условия на живот и свръхразмножаването в производството на на ниска цена месо ", акцентират от Germanwatch.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР