Повече от половината пешеходни пътеки в страната имат дефекти и

...
Повече от половината пешеходни пътеки в страната имат дефекти и
Коментари Харесай

Какво показа проверката на пешеходните пътеки в страната?

Повече от половината пешеходни пътеки в страната имат недостатъци и дефицити . Те би трябвало да бъдат отстранени до 30 юни. П ри несъблюдение на предписанията от МВ Р ще бъдат налагани г лоби сред 2000 лева и 7000 лева . Това стана ясно на брифинг, даден от г лавния прокурор Сотир Цацаров , вътрешния министър Валентин Радев и районния министър Николай Нанков , които предоставиха информация за направената инспекция дали пешеходните пътеки в страната дават отговор на нормативните условия.
 пешеходни пътеки инспекция БГНЕС


Липсва настоящ санкционен механизъм
във връзка с лицата, позволили нарушавания, сподели Сотир Цацаров. Той означи, че такава ревизия на пешеходните пътеки се прави за първи път. По думите му данните демонстрират фрапиращи недостатъци и съществени нарушавания в нормативната уредба. Главният прокурор добави, че работата в областта на предварителната защита е нужно да бъде сериозно засилена, както и контролната активност, и глобите.

Сред дефектите са неналичието на пътни знаци , обозначаващи пешеходна пътека, погрешно ситуирани пътеки с неверна сигнализация и маркировка.

Регионалният министър съобщи, че ще се създадат промени в нормативната база за условията за пешеходни пътеки. Той добави, че ще бъде формиран указател на пътеките в страната, а сходни инспекции ще се вършат годишно. Като след 30 юни ще има и нова инспекция в обитаемоте места, където са установени най-вече проблеми.
 пешеходни пътеки инспекция БГНЕС
Според изнесените данни от вътрешния министър Валентин Радев са тествани 13 981 пешеходни пътеки в 13 629 обитаеми места и 352 отвън обитаеми места. Нарушения има в над 50 % от общия брой пътеки . По думите му Министерство на вътрешните работи ще насочи съответните наставления към виновните лица, с цел да бъдат отстранени проблемите.

Проверените пътеки от вид " зебра " са 9975, погрешно маркирани от тях са 1501, а с най-вече недостатъци има в градовете Пазарджик, Хасково, Бургас, Благоевград и Стара Загора. Неправилно ситуирани пътеки от този вид с а 18 %, като във Варна, Кюстендил, Перник и Стара Загора са най-вече.
 

Според данните 53 % от пешеходните пътеки са ситуирани на разстояние по-малко от 250 метра една от друга , като в София-град този недостатък е най-често срещан, следван от Варна, Бургас, Благоевград, Велико Търново и други. За този вид пътеки липсват 5000 знака за обозначаване, най-вече в Бургас, Варна и Пазарджик.

За втория вид пешеходни пътеки " зебра " данните сочат, че от 267 4: 363 са погрешно маркирани , 45 % са ситуирани тук-там, където придвижването не се контролира със светлинни сигнали - в градовете Русе, Пазарджик, Добрич и Хасково са най-вече.
 
На разстояние, по-малко от 250 метра една от друга, са ситуирани 65 % от пътеките в София-град те са най-вече. Липсващите обозначителни знаци за този тип пътеки са 1414.

При третия тип, повдигнатите пешеходни пътеки, от 980 тествани , 244 са погрешно маркирани , при 642 липсва сигнализация.

Градовете, които са систематични извършители, са Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково и Варна.
 пешеходни пътеки инспекция БГНЕС
Регионалния министър изнесе данни за пешеходните пътеки по републиканските пътища , които са 25 % от общия брой в страната или 3531, само че по думите му са съ с съществени недостатъци . Нанков посочи, че в 80 % се следят недостатъци и дефицити, като липса на надпис " Погледни " , условия по отношение на класа път за широчина, износена маркировка или изцяло заличена, което се следи в 65 % от пътеките. Липсват над 4000 предупредителни знака за обозначаване.

По думите на министър Нанков ще са нужни 3,7 млн. лева за премахване на дефектите , които ще бъдат обезпечени в границите на актуалната година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР