Повече от половината партии са без годишен отчет засега. Срокът

...
Повече от половината партии са без годишен отчет засега. Срокът
Коментари Харесай

Специално: Колко от партиите са предали годишните си отчети в Сметната палата?


Повече от половината партии са без годишен доклад към този момент. Срокът да разгласят приходите и разноските си изтича след два дни. Въпреки това от 127 политически обединения единствено 52 партии са подали документите си в Сметната палата. 75 обединения към момента не са, регистрират от контролния орган.
Снимка: bTV

Ако една партия не подаде своите документи до 31 март, тя е застрашена от санкция, прекъсване на дотацията и даже изтриване. Няма да може да се яви и на последващи избори. Отчетите на партиите се ревизират и разгласяват до 15 април.

Единна национална партия възнамерява да подаде доклада си в сметната палата на следващия ден. Имат и пояснение.

“Тази година е ужасна откъм документи, имаше три парламентарни избора, президентски, а в този момент са и годишните финансови доклади “, съобщи ръководителят на ЕНП Валентина Василева – Филаделфевс.

Годината в действителност е комплицирана, тъй като докладите включват четири извършени избора, регистрират и от Сметната палата. Те чакат от партиите документи за разнообразни типове доходи.

„ Приходите могат да бъдат от държавна дотация, от дарения, от недвижими парцели, тяхна благосъстоятелност и от членски импорт “, съобщи ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков.
Снимка: bTV

Ако партиите не подадат документите си в идващите 48 часа, следват и санкции.

„ Налага се имуществена глоба от 5 000 лева до 10 000 лв.. Другата опция е да се спре държавната дотация до идващите избори “, добави Цветков.

Има и трети вид на наказване за най-нередовните партии. Ако една партия не подаде документите и докладите си две години, то тогава тя е застрашена и от последваща глоба - изтриване от Софийски градски съд.

В такава обстановка и риск от изпадане от политическия живот сега са четири партии, оповестиха още от Сметната палата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР