Повече от половината от застрашените дървесни видове в Европа, включително

...
Повече от половината от застрашените дървесни видове в Европа, включително
Коментари Харесай

Над половината от застрашените дървета в Европа са пред изчезване

Повече от половината от застрашените дървесни типове в Европа, в това число конски кестен, са пред риск от изгубване, предизвестиха природозащитници, обвинявайки инвазивните типове, всеобщата сеч и градоустройството по тази причина.
В актуализация на секцията, касаеща дърветата в листата със застрашени типове „ Червената книга “, Международният съюз за запазване на природата (IUCN) твърди, че от 454 дървесни типа, появили се за първи път в Европа, 42% могат да изчезнат от континента. 58% от дървесните типове са ендемични за Европа, което значи, че те съществуват единствено на континента и в този момент се смятат за застрашени от изгубване.
Още по-притеснително е, че 15% от тях, или 66 типа, се считат за „ сериозно застрашени “ или единствено на крачка от изгубване, написа Агенция Франс Прес.
Докладът идва на фона на възходящото терзание по отношение на световната деградация на околната среда. Причина за него са вилнеещите в Амазония пожари и предизвестията на Организация на обединените нации през май, че изменението на климата, загубата на местообитания и други фактори тласкат един милион растителни и скотски типове до ръба на изгубване.
IUCN дефинира развиването на дървесните типове в Европа като " обезпокоително ", като съобщи, че вредителите и заболяванията са изключително подхранващи тяхното понижаване, както и инвазивните растения, създавани от хората.
„ Дърветата са от значително значение за живота на земята, а европейските дървета в цялото си многообразие са източник на храна и леговище за безчет скотски типове, като птици и катерици, и играят основна икономическа роля “, сподели Крейг Хилтън-Тейлър, който управлява в IUCN отдела за „ Червената книга “.
IUCN съобщи, че емблематичният конски кестен е оценен като уязвим след обилни спадове в цяла Европа. Това се дължи основно на листния молец - инвазивен тип, зародил на Балканите, само че бързо популяризирал се в целия континент - както и на дърводобива, горските пожари и туризма, се споделя в известието.
Решаващи за екосистемите
Европейското издание на „ Червената книга “ откри, че съвсем половината от всички храстови типове в Европа са застрашени от изгубване, както и една пета от сухоземните типове мекотели като охлюви, както и растения от вида мъхови. Според IUCN, до момента в който такива типове постоянно се подценяват, те са от решаващо значение за екосистемите, които ни обезпечават храната, която ядем, и въздуха, който дишаме. Наземните мекотели играят основна роля в регенерацията на почвата и са значим хранителен източник за птици, бозайници и най-малко във Франция и Италия - за хората.
„ Въздействието на дейностите на индивида се показва в понижаване на популацията и нараснал риск от изгубване на значими типове в цяла Европа “, споделя в изказване на Люк Бас, началник на офиса на IUCN в Европа.
Докладът, сподели той, демонстрира " какъв брой тежко е ситуацията за доста подценявани, подценени типове, които образуват основата на европейските екосистеми и способстват за здравословна планета. "
" Трябва да смекчим човешкото влияние върху нашите екосистеми и да дадем приоритет на отбраната на тези типове. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР