Повече от половината от учителите не получават договорените допълнителни плащания

...
Повече от половината от учителите не получават договорените допълнителни плащания
Коментари Харесай

1/2 от учителите не са получили допълнителните си плащания

Повече от половината от учителите не получават контрактуваните спомагателни заплащания макар напътствията на МОН, че те са дължими. Това демонстрира национално изследване на профсъюз " Образование " измежду 5000 педагози във връзка осъществяването на националния и общинските групови трудови контракти по времето на отдалеченото образование в просветителните институции.

Повод за него са били многочислените сигнали от страната за неизплащане на спомагателни заплащания и привършване на платения отпуск на учителите.

Анкетата е открила, че на 56.4% от учителите в учебните заведения не са изплатени лекторски часове, на 8.5% са отчасти изплатени и единствено на 30.9% са изцяло изплатени. " За страдание на българските учители, доста шефове и началници на районни ръководства не са основали организация да се извърши разпореждането на МОН за заплащанията към работещите в системата на междинното обучение ", показват от синдиката и напомнят, че МОН и обществените сътрудници се договориха да се подсигуряват работните заплати на учители и чиновници и всички спомагателни заплащания и отпуски по груповото трудово договаряне, като това бе демонстрирано в заповед на просветния министър.

Както " Сега " писа, към изплащането на лекторските часове зрееше напрежение, тъй като доста учители бяха известени, че в спешната обстановка с ковид не могат да разчитат на тях. Заради сходни сигнали се наложи просветният министър Красимир Вълчев категорично да изясни, че лекторските часове би трябвало да се изплащат, след което това бе контрактувано и със обществените сътрудници.

" Традиционното заплащане за 24 май, който към момента звучи с положителните думи за учителя и несъмнено отличната социална и институционална оценка за работата на просветителната система по време на миналата пандемия, е също поставяно на карта. 31.5% от учителите в учебни заведения са получили това заплащане в цялостен размер, на 23.4% е изплатено в понижен размер и на 45.1% не е изплатено това значимо за престижа на учителя заплащане ", показват още от синдиката. Оттам дефинират като " още по-лошо " отношението към учителите в предучилищната степен, където 80.8% не са получили заплащане за 24 май, 11.1% са получили в понижен размер и единствено 8.2% от работещите педагогичен експерти са получили контрактуваната премия, " която не впечатлява с размер, само че показва самопризнание ". 49.4% от учителите в страната дават отговор, че не са им изплатени спомагателни заплащания, а останалите 50.6% са получили контрактуваното в КТД, демонстрира още проучването.

" Данните от анкетата изрично потвърждават, че макар високия публичен рейтинг на учителите, още веднъж техният труд е недооценен и подценен. Синдикат „ Образование “ е изискал институционална информация от МОН по отношение на заплащанията към работещите в системата и ще бъде праволинеен по отношение на шефове и началници на РУО, които подценяват заповедите на министъра на образованието и груповото трудово договаряне ", показват оттова. Синдикатът е предложил на районните си структури да стартират своевременни договаряния за сключване на анекси към общински контракти с 20 дни спомагателен заплатен отпуск за работещите в предучилищното обучение педагогичен експерти. Тази догадка ще бъде прегледана и при подписването на новия отраслов КТД, споделят от профсъюза.

 

БЕЗ ОТПУСК

Според проучването общо в учебните заведения 8.8% от работещите са с привършен към този момент заплатен годишен отпуск. С привършен годишен отпуск са и 35.7% от учителите в детските градини, а останалите 64.3% към момента имат някакъв запас. При непедагогическия личен състав в детските градини 22.7% от чиновниците са останали без заплатен отпуск. В тази връзка, посредством анекс в груповия трудов контракт в системата на националната култура, бе решено, педагогическите експерти, които организират занимания с учениците през летните месеци, след привършване на втория образователен период, да могат да отчетат работното си време при осъществена работа най-малко два астрономически часа дневно. Поради прекратяване на присъствената работа в детските градини и учебните заведения, по отношение на пандемията от Коронавирус 19, бе контрактувано нарастване с 20 дни на спомагателния заплатен годишен отпуск за непедагогическия личен състав.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР