Повече от половината от пълнолетните българи одобряват забраната на пиротехниката

...
Коментари Харесай

Вреда за хора, животни и природа: Защо да се откажем от пиратките и фойерверките довечера?

Повече от половината от пълнолетните българи утвърждават възбраната на пиротехниката в новогодишната нощ. Това демонстрира изследване на „ Галъп “, извършено по в последните дни на месец декември.

През последните години от ден на ден хора упорстват да бъдат въведени забрани и ограничавания за използването на фойерверки, пиратки и различен тип пиротехника, защото описът с потвърдените вреди от тях е много дълъг. Въпреки, че съгласно някои представлението от ярка светлина в небето и мощни гърмежи основават празнична атмосфера за специфични мотиви, модерното общество от ден на ден се замисля за следствията от късото наслаждение

Искра.бг подбра част от най-сериозните причини на критиците на всеобщата приложимост на пиротехника по Нова година: 

  1. Стрес и тревога: Звукът и светлината от фойерверките могат да провокират стрес и тревога най-много у децата и хората с увреждания , изключително в случай че те са по-чувствителни към сензорни въздействия. Така да вземем за пример огромна част от тях, които са с диагноза „ аутизъм “ страдат от висока сензитивност към тон и светлина, което може да докара до мощен дискомфорт и суматоха .. 
  2. Опасност за човешкото здраве и живот:  Независимо дали се употребяват от експерти или от елементарни хора, фойерверките носят директен риск от пострадвания . Той включва изгаряния, травми и даже загуба на крака . Обикновено в новинарските излъчвания на 1 януари не липсва информация за хора, които са съществено потърпевши в резултат на друг тип пиротехника, като огромна част от тях са деца. 
  3. Замърсяване на околната среда : Използването пиротехнически средства освобождава разнообразни нездравословни субстанции в атмосферата, в това число тежки метали и химикали, които могат да замърсят въздуха и водата . Този тип замърсяване може да има негативни последствия за екосистемите и човешкото здраве. В същото време улиците в огромните градове в продължение на седмици са затрупани от друг тип дребни боклуци , които бомбичките остават след себе си.
  4. Вредно въздействие за домашните и дивите животни: Дивите животни също реагират на интензивните звуци и светлинни резултати от фойерверките. Този стрес може да наруши техните миграционни направления , държание при размножаване и териториални привички. Някои типове диви птици даже могат да бъдат принудени да изоставят гнезда си или места на хранене. Силният звук предизвиква огромен стрес и на домашните животни – кучета, котки, папагали, хамстери и други, които в множеството случаи имат доста по-чувствителен слух от човешкия. 
  5. Риск от пожари: Употребата на пиротехника основава забележителен риск от пожари, които могат да имат съществени последствия за сигурността на хората , имуществата и околната среда. Вотът на обществото към този аспект се ускорява, и доста общности и страни вкарват строги регулации , с цел да понижат риска от пожари, свързани с пиротехниката. Изстрелването на фойерверки е изключително рисково в непосредственост до здания и коли , защото има директна заплаха да ги възпламени. В същото време горящите частици, които се разпръскват в небето, могат да провокират пожар в паркове и диви местности
Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР