Повече от половината от ендемичните за Европа дървета са застрашени

...
Повече от половината от ендемичните за Европа дървета са застрашени
Коментари Харесай

Над половината ендемични дървета в Европа са застрашени от изчезване

Повече от половината от ендемичните за Европа дървета са застрашени от изгубване , защото инвазивни заболявания, вредители, замърсяване и градско развиване заемат все по-голяма територия от ландшафта, се предизвестява в нов отчет, представен от " Гардиън ".

Ясенът, брястът и самодивското дърво са измежду дърветата в крах, се добавя в оценката на биоразнообразието на Стария континент, което може да усложни опитите за справяне с климатичната рецесия посредством залесяване.

" Това е опасност . Проблемът не е единствено при естествено израслите дървета и горски масиви, само че също и при някои от огромните натурални иглолистни дървета, които са застрашени от инвазивни типове ", акцентира един от създателите на отчета Дейвид Алън от Международния съюз за запазване на природата, който е основал отчета.

Той предизвести, че страни като Обединеното кралство са имали предпочитание да внасят повече фиданки, с цел да извличат въглерод от атмосферата, само че сподели, че младите дървета би трябвало да бъдат деликатно проучвани, с цел да се избегнат заболявания и вредители , навлизащи в страната и изтощаващи съществуващите гори.

" Насърчавани сме да засаждаме повече дървета, напълно вярно, само че би трябвало да сме доста деликатни , с цел да подсигуряваме, че те не идват с вредители. Трябва да сме доста деликатни във връзка с биосигурността ", акцентира Алън.

Инвазивните типове - разпространяващи се посредством търговията с растения или занемарен дървен материал - са най-голямата опасност за локалните дървета , които се срещат единствено в Европа, от време на време единствено в една котловина и район.

Червеният лист на дърветата на Международния съюз за запазване на природата е открил, че 58% от тези ендемични дървета са застрашени , а 15% (66 вида) са класифицирани като сериозно застрашени .

Много от тези, които са в максимален риск, са от рода Sorbus. Това включва самодивското дърво, планинския явен и Sorbus leyana (ендемично дърво в Великобритания), от което са останали единствено девет растения - всички в Уелс. Учените показват, че това съответно дърво е относително неотдавнашен хибрид и е имало единствено доста дребна популация в стеснен географски регион, тъй че евентуалните резултати ще бъдат незначителни.

По-голямо терзание буди гибелта на по-обикновени дървета . Тим Рич, различен от създателите на проучването, акцентира, че е угрижен от загубата на ясени поради инвазивна гъбичка.

" Наблюдавам това през последните пет години. Миналата година започнах много да се тормозя. Тази година големи площи претърпяват изсъхване на горите и това не визира единствено фиданките, както беше преди. Ала в този момент са цели огромни дървет а. Наскоро карах в някои елементи на Пемброкшър и на всеки пет или 10 метра имаше починал или обречен на смърт явен. Това е огромна проблем - доста по-лош, в сравнение с чаках ", акцентира Тим Рич.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР