Повече от половината българи подкрепят идеята за предсрочни парламентарни избори.

...
Повече от половината българи подкрепят идеята за предсрочни парламентарни избори.
Коментари Харесай

„Афис“: Повече от половината българи искат предсрочни парламентарни избори

Повече от половината българи поддържат концепцията за предварителни парламентарни избори. В същото време и опозицията не се привижда като главен мотор на митингите. Едва един от всеки петима (22%) позволява, че недоволството е подбудено от „ Политическите упоритости на опозицията “.
Това сочат данните от национално представително изследване на организация „ АФИС “, представено от бТВ. То е направено в интервала 3-5 август 2020 година Интервюирани по телефона са 1200 пълнолетни български жители.

За малко над половината интервюирани (52%) повода за митингите е „ Всеобщото неодобрение от цялостното ръководство на страната. В тази линия попадат неналичието на промени, неумението да бъде ръководена рецесията към COVID-19, безредните дейности и смяна на позициите и политиките, водещи единствено до отрицателни последствия за по-голямата част от обществото. Относително еднакъв дял от всички обществени и демографски групи споделят това чувство, като само изключение са хората с по-високи приходи – т.е. тези, които все още живеят по-добре от останалите ", прецизират от „ Афис “.

С много непосредствен условен дял (49%) запитаните показват „ Възмущение от корупцията във високите етажи на властта “. Мнението е споделено от разнородни групи в обществото, а измежду живеещите в регионални градове, този дял доближава до 58%.

Малък % поддържат и тезата, постоянно изтъквана от представителите на властта – че митингът е резултат от „ Борба сред олигарсите “ – 26% от интервюираните, или пък, че зад митингите стоят „ Външни сили “, които дирижират улицата – единствено 11%.

Сред респондентите, самоопределящи се като близки до ГЕРБ, по-малко от половината имат вяра че аргументите за недоволството е битка сред олигарси или упоритости на опозицията, а 30% са съгласни, че митингът с съображение показва отвращение от корумпираната власт.

Сред последователите на националистите този дял е даже по-висок – 40%.

Основанията за митингите се споделят в друга степен от всички групи от обществото, в това число и от значима част от идентифициращите се с властта.

Запазването на актуалната управническа настройка е предпочетен вид от едвам 19% от респондентите. Смяната единствено на някои министри или пък ново държавно управление в границите на настоящия парламент са доста непопулярни измежду обществото (съответно 16 и 15 % от анкетираните).

Привържениците на националистите на практика са раздвоени – едвам 27% от тях избират опазване на настоящето държавно управление, а други 27% считат, че оставка и предварителни избори са най-хубавият вид за страната. При околните до ГЕРБ респонденти, консолидацията още веднъж е под въпрос – 52% от тях желаят опазване на сегашната власт, само че всеки трети споделя потребността от промяна на още министри.

70% от определящите се като близки до Българска социалистическа партия желаят бърза оставка. Същото искане се споделя от към 60% от околните до „ Демократична България “, Движение за права и свободи и други обединения, включително „ ИТН “ на Слави Трифонов и „ Изправи се БГ “ на Мая Манолова.

Въпреки че митингите са най-масови в столицата (където близо половината желаят бърза оставка и нови избори), в регионалните центрове 58% от интервюираните желаят същото, сочи още изследването.

В по-малките обитаеми места обаче оставката се поддържа от по-малко от половината интервюирани, само че въпреки всичко със забележителен условен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в дребни градове.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР