Повече от половин година мина от началото на пандемията, а

...
Повече от половин година мина от началото на пандемията, а
Коментари Харесай

Общопрактикуващите лекари: Още няма алгоритми за работа в условия на грип и ковид

Повече от половин година мина от началото на пандемията, а лекарите нямат яснота как да работят при признаци,.  " Още нямаме направени логаритми за работа в условия на грип и пандемия. Личните лекари нямат инструкции, съответно ориентирани към тях. В Пловдив има разкрити кабинети за Covid-19, а такива в София няма ",  председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари доктор Георги Миндов.

Той е безапелационен, че София е огромен град и би трябвало да се намерения най-малко за по един кабинет на община. GP-тата, макар че работят на първа линия, не разполагат със защитни облекла. И макар че рискът за медиците е огромен, не по-малък е и за пациентите, които могат да се окажат в едно помещение със инфектиран. По думите на Миндов в тези кабинети би трябвало да бъде предлагано цялостно обслужване и ясно и тъкмо да се преценя положението на пациента. Разбира се, дефицитът на медици може да докара до организационни компликации при отварянето им. Миндов е безапелационен, че общопрактикуващите лекари са пренатоварени сега, тъй че е немислимо да се разчита точно на тях в тези кабинети. 

Той означи, че при срещата с основния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев общопрактикуващите лекари са поискали да могат да издават електронни посоки за безвъзмездни PCR проби на пациенти със признаци на ковид. 

" Вирусът е разнолик. При всеки човек се демонстрира друго. Ние желаеме да няма предел на тези PCR проби. Имаме схващане и увещание, че би трябвало да можем да приключим диагностичния развой. Има хора, които ще злоупотребят, само че те ще са дребен % ", счита ръководителят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Колкото по-бързо се случат тези кабинети, толкоз по-добре. В момента се чака и втора доставка на противогрипните ваксини, като преимущество за имунизация имат хората над 65 години. До седмица-две би трябвало да бъдат получени при общопрактикуващите лекари, а ползата към тях тази година е повишен. 

 
Втора вълна на ковид в Европа: кои страни означават растеж в заболелите?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР