Повече от пет часа продължиха разговорите на експертните групи по

...
Повече от пет часа продължиха разговорите на експертните групи по
Коментари Харесай

Консенсус за енергетиката: Нови ядрени мощности и максимално запазване на "Марица-изток"

Повече от пет часа продължиха диалозите на експертните групи по енергетика за сключване на съдружно съглашение сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Съгласие беше реализирано по най-деликатните точки - развиването на нуклеарни мощности в България и бъдещето на комплекса " Марица-изток ".

Сред краткосрочните ограничения приоритет ще бъде продължаването на поддръжката за семействата и бизнеса поради повишаването на електрическата енергия.

Без консенсус останаха някои спорни тематики като препоръчаното от Българска социалистическа партия понижаване на Данък добавена стойност за ток и парно.
Участници в диалозите ПППП: Асен Василев, Радослав Рибарски, Венко Сабрутев, Васил Щонов Българска социалистическа партия : Таско Ерменков, Румен Овчаров, Драгомир Стойнев, Любомир Денчев, Иван Айолов Има Такъв Народ : Иван Хиновски, инж. Благой Голубарев, Георги Чепишев, Александър Николов Демократична България : Мартин Димитров, Трайчо Трайков, Тодор Тодоров, Георги Стефанов Реклама Дългосрочна политика
Експертите на четирите партии реализираха единодушие за поддържането и развиването на нуклеарни мощности в България, като изключиха конкретизирането на Белене или друго място за това. Дали ще се строи нова АЕЦ, както и възможното уточняване на площадката и вида реактори ще се реши след самостоятелен експертен разбор, който ще е обществен и ще бъде на база най-ниска цена и време за създаване. Като вид от Има Такъв Народ беше препоръчано площадката на " Белене " да бъде употребена за построяването на съвременен цех за водород, за което по думите на Иван Хиновски има капиталови планове.

Втори основен миг, по който се споразумяха специалистите, е за запазването на комплекса " Марица-изток ", както и на заетостта и приходите на хората в другите въглищни райони. Това включва договаряния с Европейски Съюз за оптимално продължение потреблението на въглищните централи (служебното държавно управление предложи като краен период 2038 г.), както и създаването на лист с различни планове за запазването на " Марица-изток " като енергиен комплекс.

Производството на електрическа енергия от възобновими източници също ще откри поддръжка от възможното бъдещо държавно управление на четирите партии. Основни моменти в тази политика ще бъдат развиването на ВЕИ мощности, в това число Водноелектрическа централа, построяването на потенциал за запазване на силата, както и фокус върху водорода (с преференция за зеления водород). Ще бъде направена оценка и на енергийния капацитет на Черно море, в това число за вятърна сила и газови хидрати.

Без разминавания всичките партии са за нашарване на източниците на природен газ, което да обезпечи еластичност при избора на снабдител съгласно изискванията в съответния миг. Румен Овчаров от Българска социалистическа партия въпреки всичко уточни, че колкото по-голяма еластичност дава едно съглашение, толкоз по-малка сигурност има.
Реклама Спешни ограничения
За да се преодолее енергийната рецесия сега, участниците в полемиката реализираха единодушие върху няколко основни ограничения. Първата от тях планува при ново повдигане на цените на електрическата енергия да се разшири обсегът и размерът на съществуващата скица за енергийни помощи, тъй че да се подсигуряват 200 кВт/ч на всяко домакинство през зимните месеци. Като цяло се планува публично да бъде дефиниран терминът " енергийна беднотия " - нещо, което е отлагано с години, както и да се одобри проект за превъзмогването на енергийната беднотия. По предложение на Българска социалистическа партия специалистите се съгласиха доставките на електрическа енергия за семействата да се стопират едвам след втора неплатена месечна сметка.

На електроенерегийната борса ще бъдат въведени правила, които да разрешат търгуване на избрани количества единствено на вътрешния пазар и опция за подписване на дълготрайни контракти. Ще бъдат непокътнати и усъвършенствани съществуващите механизми за помощ на бизнеса поради повишаването на електрическата енергия.
Повече бистрота
По предложение на " Демократична България " бъдещото ръководство би трябвало да обезпечи цялостна бистрота при следствието на картелни практики в браншове като горива и електрическа енергия от страна на Комисията за защита на конкуренцията. Това ще стане посредством промяна на състава и увеличение на експертния капацитет на Комисия за защита на конкуренцията. Ще бъде изработен и обзор на условията за основаване, действие и достъп до данъчно-акцизни хранилища.

В държавната енергетика ще се работи за гласност и усъвършенстване на разноските. Това включва одити на всички държавни индустриални енергийни сдружения, оператори на мрежи, както и на фонда " Сигурност на електроенергийната система ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Технологии 3 Транспорт 1 Политика 2 Транспорт 3 Свят 1 Политика 2 Технологии 3 Свят Реклама
По концепция на Има Такъв Народ ще бъде направена и структурна смяна в Министерския съвет, като ще бъде въведена длъжността на вицепремиер по климата. Участниците в полемиката се съгласиха също да се търси политически консенсус в Европейски Съюз за повсеместен разбор на Зелената договорка.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР