Повече от осем милиона домашни птици са умрели или са

...
Повече от осем милиона домашни птици са умрели или са
Коментари Харесай

Учените използват редактиране на гени, за да създадат пилета, устойчиви на птичи грип

Повече от осем милиона домашни птици са умрели или са били умъртвени вследствие на огнища в Обединеното кралство от 2021 година насам.

Учените обаче предизвестяват нужна е повече работа, с цел да се отстрани всяка опция техниката за редактиране на гени да докара до мутиране на вируса и евентуално да направи стъпка към причиняване на човешки инфекции.

Изследователи от Университета в Единбург и Имперския лицей в Лондон са употребявали точно молекулярно ножична техника на равнище за рязане и редактиране на ДНК в ген, наименуван ANP32A.

Генът има биологична функционалност в здрави пилешки кафези. Но когато клетките са инфектирани с птичи грип, вирусът отвлича гена, с цел да направи повече копия от себе си.

Изследването обаче сподели, че когато пилета с изменен ген са били изложени на типична доза от вируса, девет от 10 са съумели да устоят на инфекцията.

Само едно пиле отделя дребни количества вирус за ден или два, съгласно резултатите, оповестени в списанието Nature Communications.

Птиците останаха здрави и продължиха да снасят яйца през двете години на проучването.

„ Все още не сме там “

Професор Уенди Баркли, един от водещите създатели, сподели: „ Това беше доказателство за концепцията, че можем да се придвижим към това да създадем пилетата устойчиви на вируси, само че към момента не сме стигнали. "

Тя изясни, че блокиращият резултат от генното редактиране не е цялостен.

Когато дозата на вируса беше нараснала 1000 пъти - доста по-високо равнище, в сравнение с би се срещнало естествено - към половината пилета получиха неочаквани инфекции.

Показателно е, че учените също по този начин идентифицираха разновидности във вируса, до момента в който се опитваше да еволюира и да поеме назад контрола върху гена ANP32A.

Допълнителни лабораторни проби демонстрираха, че мутиралият вирус има известна дарба да употребява версия на гена ANP32A, открит в човешките кафези, само че не е в положение да аргументи зараза.

Прочетете още:

Собствениците са призовани да държат домашни любимци на закрито

Професор Баркли сподели, че откритието демонстрира, че е належащо внимание.

„ Какво не желаеме да създадем вируса по-рисков, в сравнение с към този момент е, сподели тя.

Фактът, че вършим стъпка в посока да създадем вируса по-способен да заразява други типове не е нещо, което въобще желаеме да вършим. "

Вирусът на птичия грип ще би трябвало да премине през няколко огромни промени в разнообразни гени, с цел да може да болести клетките на бозайниците.

< p> Професор Баркли сподели, че насочването към гена ANP32A няма да „ движи еволюцията на идната пандемия, само че може [да докара до] разновидности, които не са желателни.

„ Ще ни трябват по-стабилни редакции, с цел да затворим в действителност понижава репликацията на вируса. "

Как се популяризира птичият грип?

Учените са почнали проби с пилешки кафези, които имат три редактирани гена. Лабораторните опити демонстрираха, че те са изцяло устойчиви на вируса.

Освен че са нужни доста повече проучвания, към момента има регулаторни спънки за превъзмогване, преди техниката да бъде употребена за произвеждане на устойчиви на грип стада за фермерите.

Парламентът одобри законопроект за „ точно развъждане “, който разрешава редактирането на гени да се употребява при растения и животни. Но са нужни спомагателни разпореждания, преди да могат да се употребяват като храна.

Редактирането на гени е по-прецизно от противоречивите техники за генетична трансформация и не се вкарват гени от други типове.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР