Повече от месец след като НЗОК обяви, че ще бъдат

...
Повече от месец след като НЗОК обяви, че ще бъдат
Коментари Харесай

Фармацевтите на първа линия не получават допълнително заплащане

Повече от месец откакто НЗОК разгласи, че ще бъдат обезпечени безвъзмездни медикаменти за болните от COVID-19, това към момента не се случва. Пред този и други проблеми са изправени фармацевтите у нас, които към този момент втора година работят на първа линия наедно с лекарите.

" Още нямаме предписания за безвъзмездни медикаменти, надяваме се а се позволи скоро казусът с персоналните лекари, с цел да можем и ние да изписваме ", сподели пред Българска национална телевизия Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежатели на аптеки.

Той изясни, че фармацевтите са изложени непосредствено на заплаха от болест, тъй като всеки ден в аптеките влизат доста хора, в това число заболели от COVID-19. Много от тях нямат близки, които да им купят медикаментите и наложително би трябвало да нарушат карантината си.

" Другите медицински експерти по този начин или другояче получават възнаграждение на първа линия, само че фармацевтите - не. Разбира се, то може да бъде направено под друга форма, тъй като ние не правим действия, а изписваме медикаменти. Затова през вчерашния ден сътрудниците от Българския фармацевтичен съюз молиха за увеличение на таксата, която е смешна и не е променяна от 2012 година ", сподели още Костов.

По думите му сега аптеките влагат в медикаменти, за които получават доста малко надценка. Неведнъж се е налагало да бракуват медикаменти с изминал период на валидност, които са коствали доста скъпо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР