Повече от месец скандалите в парламента се въртят главно около

...
Повече от месец скандалите в парламента се въртят главно около
Коментари Харесай

Защо Борисов отигра топката на Слави Трифонов

Повече от месец свадите в Народното събрание се въртят основно към измененията в законите, определящи дотациите за политическите партии. По време на дебатите нито една парламентарна група (без Движение за права и свободи отчасти) не посмя да възрази на към този момент известното мнение против финансиране на политическите сили, макар очевидните вреди за всички обединения и за политическата система.

Дотук печеливши от понижаване на дотациите са Слави Трифонов и кръгът му, стартирали концепцията с референдум, както и ГЕРБ, най-малко към този момент.

Флиртът с тази тематика регистрира настроенията против политиците на власт, а и против цялата политическа класа. Тези настроения могат да се трансфорат в почва, нужна за израстване на нова политическа партия. Тя пък от своя страна може да се трансформира в нужната бъдеща патерица за владетеля на ГЕРБ Бойко Борисов.

За какво му е на Борисов нов състезател?

ГЕРБ ръководи с " Обединените патриоти ". Коалицията беше основана особено за присъединяване в парламентарните избори сред " Атака ", Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ. Последните две крепяха и предходния кабинет на Борисов под името " Патриотичен фронт ". Новата ръководеща настройка беше стартирана като единствения вид за основаване на държавно управление. Двете години в този парламент обаче демонстрираха, че Патриотите не са обединени - парламентарната група не се събира, рядко реализират единодушие за единно гласоподаване в зала. Верноподаническата обич на Волен Сидеров към Москва изключва и етикета " патриоти ". Коалицията на Борисов с тройния сътрудник му донесе голям брой рецензии от Европейски Съюз, където ги назовават " ултранационалисти ". Както се споделя, с такива съдружници съпротива не ти би трябвало.

ГЕРБ си партнира с Движение за права и свободи и в този парламент, само че Борисов не желае единодействието да се официализира (по същите аргументи като БСП).

Хронология на " дебатите " за дотациите

Сюжетът със дотациите стартира на 21 май, когато Слави Трифонов разгласи, че партиите получават от страната по 13.23 лева на глас вместо плануваните в закона 11 лева На държавната дотация имат право показаните в Народното събрание обединения и партиите, събрали поддръжката на над 1% от гласувалите на парламентарните избори. На идващия ден министърът на финансите Владислав Горанов, който дава отговор за дотациите, оправда дейностите си с несъвършенство в Закона за политическите партии. Тълкуването на Горанов е, че съгласно закона " общата сума за гласовете на всички участници в изборите в последна сметка да се разпредели единствено сред правоимащите партии и обединения ". В същия ден основният прокурор Сотир Цацаров подреди инспекция.

Вместо Горанов да понесе наказване, Борисов пое във въздуха подадената от Слави Трифонов топка и седмица по-късно внесе в Народното събрание законопроект, с който всички партии, получили повече дотации от 2016 година насам, би трябвало да ги върнат до 2020 година, а сумата се заковава на 11 лева

Тук в сюжета се включи депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който се появи за повторно в Народното събрание за две години и сподели: " Мислиме да внесеме план за свалянето на ДДС-то на хляба, тъй като това е огромен проблем, на 5%, за медикаментите да помислиме и безвъзмездни детски градини... и за книгите ". Българска социалистическа партия също предложиха понижаване на Данък добавена стойност за книги и храни.

На 5 юни Слави Трифонов, отново във " Facebook " профила си, разгласява информация, че още през 2012 година ГЕРБ са получили по-голяма партийна дотация от полагащата им се. Вместо 12 лева на глас - 14,25 лева, употребявайки тогавашното предписание, че дотацията следва депутата, а множеството самостоятелни депутати са заявили принадлежност към ГЕРБ

На идната заран министър председателят Бойко Борисов се появи изненадващо в Народното събрание, където не стъпва даже за парламентарен надзор. " Вкарваме в Народното събрание закон, с който партийната дотация ще стане 1 лев ", разгласи той. Спестените пари щели да отидат за строителство на детски градини и ясли, изясни министър председателят и анонсира, че обмислял и нулев налог върху книгите в отговор на " предложенията " на Движение за права и свободи. Идеите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за понижаване на Данък добавена стойност върху хляба и медикаментите обаче Борисов дефинира като популизъм. Предложението за 1 лева беше утвърдено от изключително събралата се бюджетна комисия на Народното събрание още същия ден.

Седмица по-късно Движение за права и свободи се включи отново: " Предложението на ГЕРБ няма да подкрепиме, само че ще подкрепиме да е 0 лв. дотацията ". Това сподели Пеевски при четвъртото му появяване в Народното събрание за две години. От Движението предложиха, в случай че ще се трансформира моделът, то да има финансиране от бизнеса от ясни и транспарантни донори " по американски модел ". " Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е благосъстоятелност на олигарсите. Изборът е на партиите ", сподели още Пеевски.

В последна сметка, със задна дата, дотацията беше закрепена на 11 лева, а партиите, които нямат нужните пари в банката, станаха длъжници на страната. Историята с намаляването на дотациите до 1 лева, към момента не е завършила, макар че това можеше да стане още на 21 юни. Предложението на Борисов експресно беше утвърдено на първо четене два пъти в комисия и един път на първо в пленарна зала. Нищо не пречеше да се гласоподава на второ четене и в пленарна зала, само че с процедурна хватка беше отсрочено.

След това съдружният съвет на ГЕРБ и " Обединените патриоти " реши, че въпросът със дотациите ще бъде подложен на разискване и ще бъде гласуван в пленарната зала до лятната депутатска почивка, която обичайно е през август. Това не стана предходната седмица с обяснението - поради визитата на ръководителя на ГЕРБ в Народното събрание Даниела Дариткова в Япония.

През идващите седмици ще се види дали ГЕРБ ще продължи да играе бранител на националната воля за 1 лева дотация против всички останали партии. Досега всички други се опитваха да яздят публичното мнение, без да му се опълчват, само че осъзнават, че няма да е допустимо да водят политически живот и да се явяват на избори без държавна дотация. Засега от ГЕРБ приказват, че държат на 1 лева дотация, само че не всички депутати от партията са уверени в правилността на такова решение. Другият вид е ГЕРБ да " клекне " в името на " стабилността " и да се стигне до консенсусен вид от дотация от 5-6 лева глас. Третият е " разискването " да отиде при разискването на санкции за депутатите, неходещи на работа, т.е. да бъде отсрочено в безкрайността.

Сценарий?

Според източник от опозицията Слави и Борисов си взаимодействат по сюжет. Трифонов първо ще направи телевизия или уеб медия и ще се яви на парламентарни избори, постоянните са след по-малко от две години. Тогава щял да подпре идващ кабинет на Борисов. Договорът на Трифонов с Би Ти Ви изтича този месец. Стартът на новата му медия се очаквал през есента.

Или не?

Според съдружните сътрудници Борисов просто отиграва доста добре ходовете на Слави в опит да резервира първо финансовия министър Владислав Горанов, а след това и рейтинга си. Според тях това се вижда и от безпомощността на Движение за права и свободи, което сменя позицията си съгласно поръчките на премиера. Това, че Трифонов продължавал офанзивите си против държавното управление, също говорело, че няма сюжет.

Застъпниците и на двете версии обаче не наподобяват сигурни какво тъкмо ще стане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР