Повече от месец аптеките в Смолян не са получавали маски

...
Повече от месец аптеките в Смолян не са получавали маски
Коментари Харесай

От месец аптеките в Смолян нямат маски, но ще ги проверяват за спекула

Повече от месец аптеките в Смолян не са получавали маски за продажба. Нямат и това, което се търси най-често от хората - алкохол, санитарни маски, антибактериални гелове за ръце, витамин Е, Д и С, цинк, селен, противовирусни лекарства, заяви Мария Главинкова - ръководител на Районната фармацевтична гилдия в Смолян.
Днес се разбра пък, че окръжният прокурор Тодор Деянов е разпоредил на РЗИ – Смолян, да ревизира всички аптеки в региона за далавера. Срокът на инспекцията е до 29 март, когато изтича изключителното състояние. Нареждането е да се ревизира всичко, което касае ценообразуването.
Попитана дали има наблюдаване за непозволено или спекулативно повишение на цени Мария Главинкова отговори, че е чувала за далавера единствено с цените на маските, само че в Смолян няма. Нейният съвет е да се употребява ръчно направена маска най-малко когато сме в място с повече хора.
„ Санитарни маски съгласно мен всеки може да приспособи или да ушие нещо, което да прави работа като защитно средство. Доста хора си закупиха примерно марли, които като се ушият на няколко пласта и им се прикачат ластици или връзки, става маска. Тя може да Ви защищити най-малко краткотрайно, до момента в който сте в място със скупчване на хора “, уточни ръководителят на фармацевтите в Смолянско. 

За витамините тя споделя, че в случай че си здрав, няма потребност да купуваш от аптеките, тъй като пресните плодове и зеленчуци са много богати на витамини.
„ Ако човек се храни рационално и здравословно, няма потребност от спомагателен банкет на такива изкуствени витамини. Говоря за здрави хора. Вече при хората с хронични болести, при които е належащо по-сериозно поддържане на здравето, може би има смисъл да се мисли за такива неща. Но здравите младежи няма потребност да одобряват изкуствени витамини в допълнение. Забелязвам някакво нараснало търсене на парацетамол - в случай че сте прочели, че парацетамола се пие превантивно против този вирус, това не е правилно. Моля ви, не го правете! Купете си парацетамол, с цел да го имате за всеки случай. В никакъв случай без недоволства не го приемайте! “, е нейният апел.
Според нея в домашната ни аптека би трябвало да има лекарства най-много за температура и болежка, тъй като в Смолянска област няма денонощна аптека.  Дали ще е парацетамол, аналгин или ибупрофен, само че да има нещо болкоуспокояващо и температуропонижаващо у дома. За останалите медикаменти - всеки знае какви недоволства най-често му се появяват. Примерно нещо за болежка в гърлото, някое прахче или аспирин. Това е за първа помощ, в случай че се случи през нощта. Всичко останало, в случай че е незабавно положение, не е за аптека, а за доктор “, акцентира Главинкова.

На въпрос по кое време чака да се възстановяват доставките на средства и лекарства, които редовно липсват или не доближават в района, тя отговори, че във връзка с маските е най-скептична.
“Ние един месец не сме получавали за продажба на популацията. Миналата седмица ни изпратиха няколко броя, които раздадох на личния състав си, тъй като ние всеки ден се срещаме с заболели хора. За маските - до момента в който не стартира лично българско произвеждане, евентуално няма да имаме задоволително количества. Останалите неща като дезинфектанти - получаваме отвреме-навреме, а за витамините се надявам в централните хранилища да има още количества, тъй като в действителност ние ги изчерпахме в петък и събота. Очакваме тази седмица нови доставки “, разясни още магистър-фармацевтът.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 17 март
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР