„Повече от клуб”. Мотото на „Барселона” никога в историята не

...
„Повече от клуб”. Мотото на „Барселона” никога в историята не
Коментари Харесай

Повече от клуб. Как „Барса” се озова в окото на бурята

„ Повече от клуб”. Мотото на „ Барселона” в никакъв случай в историята не е звучало по-буквално. Митичният стадион „ Камп Ноу” по натурален път се трансформира в епицентър на дебата за независимостта на Каталуния.

Около този тим постоянно е имало политически нюанси. Особено в спешната обстановка, при която бяха ранени стотици жители в конфликти с полицията, а референдумът бе разгласен за противозаконен от Конституционния съд на Испания.

Въпреки че Каталуния е по-автономна спрямо дните от диктатурата на военачалник Франко, ролята на футболния клуб остава все по този начин основна. Той е възприеман като народен тим на един народ без свое поданство.

Неизбежно е „ Барселона” да играе основна роля в тази драма. Още повече когато мачът против „ Лас Палмас” съответства с деня на допитването.

Двубоят елементарно можеше да бъде преместен за събота. Вместо това управлението на Ла Лига го остави за неделя, а посред хаоса от „ Барса” взеха решение не позволен аудитория на трибуните.

Вън от неутралната зона





Клубът постоянно е пазел неутралитет по тематиката за независимостта. Поне такава е формалната позиция. Ръководството обаче популяризира политически ангажирано обръщение в дните преди референдума. Реакцията бе предизвикана от възбраната на Мадрид и арестите на няколко високопоставени чиновници в Каталуния.

" Ние оставаме правилни на своя исторически ангажимент за отбрана на нацията, демокрацията, свободата на словото и правото на самоопределение. Осъждаме всяко деяние, което може да попречи на свободното практикуване на тези права”, се показва в изказването.

Важно е да се означи, че до този миг клубът поддържаше по-скоро провеждането на референдума, в сравнение с самото искане за самостоятелност. Тоест (поне на теория) не се вълнуваше от крайния резултат. Силното обръщение обаче ясно сподели, че клубът-емблема на региона няма да остане настрана от тематиката.

Има мач, няма мач





Слуховете за мача с „ Лас Палмас” циркулираха настойчиво в дните преди референдума. Най-напред локалната полиция отхвърли разновидността за отсрочване с претекста, че има задоволителен запас да обезпечи сигурността. В неделя сутринта обаче органите на реда използваха мощ, с цел да блокират процеса на гласоподаване.

В ранния следобяд - 90 минути преди първия съдийски сигнал - няколко източника оповестиха, че срещата въпреки всичко ще бъде анулирана.

По това време и двата тима към този момент се намираха в съблекалните. Медиите бяха позволени на стадиона, само че почитателите останаха извън и никой не знаеше какво се случва. Играчите излязоха да загряват под сюрреалистичните откъслечни овации на стюарди и чиновници.

Едва 25 минути преди началото от „ Барса” най-сетне оповестиха, че мачът ще се организира при закрити порти. Това докара до бурно неодобрение измежду последователите, които бяха призовани по високоговорителите да се разотиват.

Президентът на клуба Жозеп Мария Бартомеу бързо разгласи, че решението е взето по-скоро като форма на митинг, в сравнение с от безпокойство за сигурността.

Фен на „ Реал” и шеф на Ла Лига...





Човекът, който ще би трябвало да дава отговор на неуместни въпроси, се споделя Хавиер Тебас. Той е шеф на Ла Лига и върл почитател на „ Реал” Мадрид. При това в никакъв случай не е криел своите пристрастия.

Съвсем предстоящо Тебас е в дълготраен спор с „ Барселона”. Сега разривът е по-дълбок от всеки път.

Тебас, който не се тормози да изрази мнението си, предприе смела стъпка в навечерието на референдума. Той промени профилната си фотография в „ Туитър” и разгласява флаговете на Испания и Каталуния, съчетани във формата на сърце.

Когато в неделя следобяд „ Барселона” изиска отсрочване на мача поради кървавите конфликти, Тебас изрично отхвърли и заплаши „ червено-сините” с лишаване на 6 точки. Освен това той разреши на футболистите на „ Лас Палмас” да играят със значки с испанското знаме. Така отборът от Канарските острови поддържа „ единството на страната” в регион, където стабилен брой хора са решени да изоставен въпросната страна.

През последните няколко дни Тебас не наподобява като човек, който има нужната обективност за заемания от него пост.

" Чувствам се каталунец”





Както постоянно, в центъра на вниманието се намира Жерар Пике. Защитникът на „ Барселона” е измежду най-яростните поддръжници на референдума, въпреки че в никакъв случай не е посочвал намерено по какъв начин ще гласоподава. Той по предписание е бурно освиркван от почитателите по време на мачовете от националния тим. И е в непрекъснат спор с колегата си в центъра на защитата - капитана на „ Реал” Мадрид Серхио Рамос.

В неделя Пике разгласява фотография по какъв начин взе участие в оповестения за противозаконен референдум. „ Гласувах. Заедно сме неудържими в нашата отбрана на демокрацията”, гласи съпътстващият текст.

След успеха над „ Лас Палмас” Пике приказва дълго и прочувствено пред микрофоните на репортерите. Той съобщи желание да напусне националния тим, в случай че наличието му в селекцията би представлявало проблем.

Ja he votat. Junts som imparables defensant la democràcia. pic.twitter.com/mGXf7Qj1TM
— Gerard Piqué (@3gerardpique) October 1, 2017

„ Чувствам се каталунец”, акцентира футболистът. И добави, че хората имат право да гласоподават, даже да е с „ не” или „ въздържал се”.

Кампанията за самостоятелност сигурно няма да завърши със смущаващите събития от неделя. А Пике бързо се трансформира в нейното най-разпознаваемо лице.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР