"Повече от китайците са наивниците по света... и мераклиите!" Коментарът

...
"Повече от китайците са наивниците по света... и мераклиите!" Коментарът
Коментари Харесай

Честито на увредените!

"Повече от китайците са наивниците по света... и мераклиите! " Коментарът стои във конгрес под предновогодишната вест за успеха на майките на деца с увреждания. С гласуването на законите за персоналната помощ и за хората с увреждания през декември общественият пакет беше вързан с коледна панделка и стартира огромното очакване на януарската "пролет ".

И тя пристигна във тип на изненада за пенсионерите с увреждания. В пощите им се изсипаха писма с разпоредби на Национален осигурителен институт, с които досегашните им обществени пенсии за неработоспособност се приключват, считано от 1 януари. На тяхно място идва общата пенсия за застрахователен стаж и възраст, отпускана на пенсионери без увреждания, доколкото ги има. И тъй като тя е по-ниска, пенсионерските пристрастености кипнаха.

Последва плач и омбудсманът Мая Манолова прикани обществения министър Бисер Петков новата финансова помощ за хората с увреждания, известна до момента като интеграционните добавки, да бъде изплатена до края на месеца, а не чак през февруари, както плануват признатите с дейната й шетня законови промени.

Социалната добавка за януари би трябвало да бъде изплатена до края на февруари от общините, на които съответните суми ще бъдат преведени, само че не от Национален осигурителен институт, а от Агенцията за обществено подкрепяне. При тези пенсии обаче кой да чака цялостен месец?!

По новата формула обществената добавка е съгласно степента на неработоспособност, само че общата сума не може да падне под досегашната. "Никой няма да получава по-малко, в сравнение с сумарно е получавал, а голямата част ще получават повече ", увери Бисер Петков. Малцина чуха, че повишението на приходите от пенсии ще е малко и за малко на брой, а най-оптимистичната цел е размерът им да се приближи най-малко до линията на беднотия.

Така че успокойте пристрастеностите - всичко ще се подреди в пакета. Между другото Манолова заяви, че общините отхвърлят всеобщо да изпълнят отговорностите си по Закона за персоналната помощ за възобновяване на договорите с персоналните асистенти на хората с увреждания. Но това бе върхът на успеха в акцията "Системата ни убива ", която завърши с разрушение на палатковия лагер.

Като стана въпрос за повдигането на лагера, участниците обявиха, че митингът им ще продължи през януари пред Министерството на здравеопазването, защото имало доста работа за реализиране на промяната в ТЕЛК. Протестът към този момент не стартира, само че в случай че общественият пакет се окаже полупразен, и други ща бъдат сюрпризирани. Че системата убива всички, освен най- "кресливите ", е ясно!. Пък кой е здрав и кой - болен, е ненапълно въпрос на шанса. Цаката е да си хванал печелившото талонче.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР