Повече от хиляда калифорнийски морски лъвове са били отровени от

...
Повече от хиляда калифорнийски морски лъвове са били отровени от
Коментари Харесай

Невротоксин кара морските лъвове да хапят хора в Калифорния

Повече от хиляда калифорнийски морски лъвове са били отровени от отровен разцвет на водорасли, който може да аргументи припадъци, увреждане на мозъка и гибел.


По плажовете на Калифорния морските лъвове демонстрират необичайно държание като люлеене на глави напред-назад, пяна по устата и извънредно свирепост при допиране.

Морските лъвове нормално не са нападателни към хората, само че има най-малко пет случая през последните седмици, когато морски лъвове са ухапали плажуващи.

Те не атакуват съзнателно хора, споделя Алиша Деминг, ветеринарен доктор в Тихоокеанския център за морски бозайници в Ориндж Каунти. Хапането е просто натурален инстикт, когато болен, объркан морски лъв е изплашен или се блъска в нещо, споделя тя.

Спасителите на морски бозайници в региона са получавали до 300 сигнала дневно за бедстващи морски лъвове, а 150 морски лъва са открити мъртви. Спасители на диви животни са отделили зони с заболели морски лъвове, като предизвестяват хората да не се движат, да не поливат вода или да безпокоят животните по какъвто и да е метод. Хората би трябвало да стоят на към 16 метра от болните морски лъвове.

„ Дължината на учебен рейс е идеална “, споделя Институтът за морска и дива природа на Нормандските острови. Оттам е безвредно да наблюдавате държанието на животното и да докладвате точното му местонахождение, в случай че животното демонстрира признаци, че страда.

Тази злополука може да е обвързвана с дисбаланс на хранителни субстанции в океана, провокиран от комбинираните последствия от изменението на климата и Ел Ниньо, както и от замърсителите от човешката активност. На собствен ред микроскопичният морски планктон, наименуван псевдоницшия, се увеличи– феномен, прочут като „ червен прилив “.

Псевдоницшията създава мощния невротоксин домоева киселина. Рибите гълтам водораслите и невротоксинът се натрупва в хранителната верига. Морските лъвове, които се хранят най-вече с аншоа и сардини, са изключително уязвими, оповестява Science Alert.

Юни е времето от годината, когато към 70 000 женски морски лъвове пътуват до Нормандските острови покрай Лос Анджелис, с цел да родят своите дребни. За страдание, те се сблъскат с нездравословния разцвет на водорасли. Десетки делфини също са умрели от токсина.


„ Това е най-лошото събитие с домоева киселина, което в миналото съм виждала, а аз съм работила тук повече от 10 години “, споделя Деминг пред „ Лос Анджелис Таймс “.

През последните 20 години Калифорния е очевидец на пет други нездравословни цъфтежа на водорасли.

Обикновено морските лъвове изхвърлят токсина по натурален път след три дни. Но те могат и да умрат, в случай че имат прекомерно висока доза домоева киселина в храната си.

Спасителите реалокират доста заболели животни в заведения, където се лекуват от ветеринар и нормално им се дават течности, нетоксични риби и медикаменти срещу гърчове.

Домоевата киселина може също да се натрупа в миди, омари, раци или миди. При хората този токсин може да аргументи „ отравяне с миди “, със признаци, които включват диария, гадене, гърчове, кома, необратима загуба на паметта и гибел.

Шестима души починаха, а 100 се разболяха от ястие на токсични миди в Калифорния през 1927 година Оттогава щатът строго контролира пазарите на морски блага, налагайки затваряне, когато равнищата на домоева киселина станат прекомерно високи.

Любопитно е, че филмът на ужасите от 1963 година „ Птиците “ евентуално е въодушевен от случай с отравяне с домоева киселина.

Две години преди филмът да бъде пуснат, полудели морски птици бяха видяни да „ обстрелват “ крайбрежията на Калифорния, повръщайки аншоа. Анализът на зоопланктона в архивни проби сподели, че псевдоницшията е участвала в огромни количества по това време. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР