Повече от хиляда банки, мениджъри на активи, компании за разплащания

...
Повече от хиляда банки, мениджъри на активи, компании за разплащания
Коментари Харесай

Над 1000 финансови фирми планират офиси във Великобритания след Brexit

Повече от хиляда банки, мениджъри на активи, компании за разплащания и застрахователи в Европейския съюз възнамеряват да отворят офиси във Англия след Brexit, с цел да могат да продължат да обслужват клиенти от Обединеното кралство, заяви регулаторната консултанска компания Bovill, представена от Ройтерс.

Новите офиси и личен състав ще оказват помощ да се смекчат ненапълно загубата в бизнеса, защото сегашният безграничен двупосочен директен достъп сред Англия и Европейски Съюз завършва през декември тази година след преходния интервал на Brexit.

Като първа стъпка, фирмите, които до момента са били в положение да обслужват клиенти от Обединеното кралство непосредствено от централите си, са подали молба за краткотрайно позволение за работа във Англия след 31 януари, когато страната напуща блока.

„ Много компании считат Обединеното кралство за водещ център за финансови услуги в Европа “, съобщи Майкъл Джонсън, съветник в Bovill.

Повече от 300 финансови компании във Англия са отворили центрове в Европейски Съюз, с цел да продължат да обслужват клиенти в блока след Brexit, демонстрира неотдавнашно изследване на New Financial think think tank. Големите компании, основани във Англия, към този момент са изпълнили проекти, които им разрешават да продължат да работят в Европейски Съюз след Brexit. Около 7000 позиции ще бъдат преместени от Лондон на континента и още 2400 работни места, ще бъдат основани в новите центрове из целия Европейски съюз.

Сега фирмите деликатно следят договарянията за бъдещите връзки на Англия с Европейски Съюз.

Британският финансов министър Саджид Джавид съобщи в събота пред Financial Times, че бъдещият достъп до Европейски Съюз ще бъде под системата на " еквивалентността " на блока, което е и съществена форма на достъп, употребена от Съединени американски щати, Сингапур и Япония.

„ За доста хора еквивалентността би осигурила толкоз нужната сигурност, само че това е комплицирана рамка с над 40 разпореждания, която не е обезпечена дълготрайно и значи разнообразни неща за другите компании “, сподели Омар Али, водач на финансовите услуги на EY във Англия.

Bovill показва, че 228 компании от Ирландия са подали заявление за краткотрайно позволение да продължат да обслужват клиенти от Обединеното кралство, до момента в който не получат цялостно позволение за нов център на Острова.

По данни на Bovill европейските компании ще купуват офиси, ще наемат личен състав и юридически и професионални съветници във Англия.

Фирми от Франция, Кипър и Германия са кандидатствали надлежно за 170, 165 и 149 краткотрайни позволения, оповестиха консултантите.

Банките от своя страна ще би трябвало да решат дали съществуването на голям брой центрове в еврозоната и Англия след Brexit има стопански и стратегически смисъл и дали някои от тях би трябвало да бъдат затворени.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР