Повече от година трябваше на нашенските управници, за да измъдрят

...
Повече от година трябваше на нашенските управници, за да измъдрят
Коментари Харесай

Държавните имоти ще се търгуват електронно

Повече от година трябваше на нашенските управници, с цел да измъдрят нормативите, посредством които да бъде осъществена една отлежаваща дълго концепция - държавните парцели да се продават посредством специфична онлайн платформа.

От Агенцията по приватизация и следприватизационен надзор са внесли Наредба за разглеждане от Министерството на стопанската система. Самия текст на Наредбата в едно с претекстовете към нея към този момент са оповестени на платформата за публични разисквания, които се планува да продължат до 5 септември.

Документът е квалифициран в осъществяване на измененията в Закона за приватизацията и следприватизационния надзор, които влязоха в действие неотдавна, само че предложенията за тях престояха в Народното събрание близо година, макар че бяха препоръчани от депутати от ръководещото болшинство.

С приемането им Законодателят задължи Министерския съвет да одобри специфична Наредба за електронната платформа, посредством която ще се продават парцели - частна държавна благосъстоятелност, както и парцели, благосъстоятелност на търговски сдружения с повече от 50 на 100 държавно участите в капитала или на търговски сдружения, чиито дялове или акции са благосъстоятелност на комерсиално сдружение с повече от 50 на 100 държавно присъединяване в капитала.

Продажбата на парцели – частна държавна благосъстоятелност с данъчна оценка до 10 000, ще се прави от регионалния шеф по местонахождението на парцела, само че отново чрез електронната платформа.

В претекстовете за приемането на норматива се споделяше, че все още продажбата на държавни парцели, които са благосъстоятелност или се стопанисват от разнообразни държавни институции, се прави извънредно от Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор. При избрани случаи продажбите се реализират посредством електронната платформа на "Българската фондова борса " АД, към която е основан приватизационен сегмент за търгуване на пакети акции, препоръчани за приватизация от ведомството. На борсата обаче до момента можеха да се търгуват единствено пакети акции, само че не и парцели.

Именно затова Агенцията по приватизация и следприватизационен надзор предложи продажбата на разнообразни по мярка и предопределение парцели, да се правят по този метод, защото процедурите преди смяната бяха прекомерно тежки и продължителни.

Освен, че посредством електронната платформа, те ще бъдат доста улеснени, ще се обезпечи и по-голяма бистрота, а обявите за продажбите ще доближават до по-голям кръг от лица, което би следвало да докара и до по-високи продажни цени.

След приемането на измененията в Закона, точно те задължиха страната да сътвори реализира продажбата на имоти- държавна благосъстоятелност през обединен портал в интернет.

С нея се уеднаквяват нормативите и практиките при продажбата на държавни парцели, защото те сега зависят от това у кого е компетентността за продажба, показва се още в отчета на вносителите.

Тя, обаче няма да се ползва за държавните парцели с оценка под 10 хиляди лева, които ще се продават от регионалните шефове.

Електронната платформа ще бъде предоставена за осъществяване на държавната компания „ Информационно обслужване “ и ще се ръководи и поддържа от Агенцията по приватизация и следприватизационен надзор. Предвижда се достъпът до обществената и част да е свободен.

Системата ще записва всяка една интервенция, като ще удостоверява дейности с електронни времеви печати. Регистрацията и подаването на документи от кандидат-купувачите ще е с електронен автограф.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР