Повече от година след началото на войната на Русия в

...
Повече от година след началото на войната на Русия в
Коментари Харесай

Адвокат Дмитрий Захватов: Всеки гражданин на САЩ или Великобритания в Русия е в опасност

Повече от година след началото на войната на Русия в Украйна публицистите в съветските затвори стават от ден на ден, а обвиняванията и присъдите – все по-тежки. Светът се възмути от присъдата против руско-британския публицист Владимир Кара-Мурза, с паника гледа към ареста на Еван Гершкович от " Уолстрийт джърнъл " и положението на Алексей Навални в пандиза. Докъде ще стигне всичко това? С юрист Дмитрий Захватов, който постоянно се занимава с каузи на преследвани по политически аргументи беседва Анастасия Димитрова.

 

Анастасия Димитрова: Здравейте, господин Захватов!

Дмитрий Захватов: Здравейте!

Анастасия Димитрова: Във вторник московски съд постанови, че Еван Гершкович остава в ареста до 29 май. Защо беше отхвърлена жалбата му за нелегално задържане?

Дмитрий Захватов: Причината е, че както може би знаете, правосъдната система в Русия в момента  подчинена на Федералната работа за сигурност. И по-точно - среща се в цялостна взаимозависимост от нея. Затова съдиите вършат всичко, което им бъде подредено, в случай че следствието се води от ФСБ. А сходни каузи за шпионаж се водят точно от тази работа. 

Анастасия Димитрова: Още един политически стимулиран арест ли е това съгласно Вас? Как бихте коментирали случилото се с Еван Гершкович?

Дмитрий Захватов: Знаете ли, казусът на съветското законодателство, което е обвързвано с държавна загадка, е, че то е безусловно непрозрачно и не дава отговор на критериите за качество на закона. Повече от 90% от делата, обсъждани в миналото от съветските съдилища по аналогични обвинявания, просто са изсмукани от пръстите. Знаете, че те са извънредно доста. Последното е с най-силен отзив сега - против Владимир КарА-МурзА и Иван Сафронов. Имаше и доста сходни каузи против съветски учени, които бяха упреквани по същия метод просто поради това, че са взели участие в разнообразни конференции зад граница.

Що се отнася до господин Гершкович, той съставлява интерес в качеството си на обменен фонд. Всички жители на Съединени американски щати и Англия, които сега се намират на територията на Руската федерация са в заплаха, тъй като Руската федерация ги възприема като пандизчии, които могат да бъдат обменени за съветски шпиони, задържани на територията на Европейски Съюз, Англия или Съединени американски щати.

Анастасия Димитрова: Т.е допускате, че господин Гершкович може да бъде сменен като пандизчия. Кога може да се случи това - откакто бъде наказан или още по време на делото?

Дмитрий Захватов:  Трудно е да се каже. Повечето сходни обмени се случват сега, в който присъдата влиза в действие.

Анастасия Димитрова:  Колко дълго може да продължи делото против него?

Дмитрий Захватов: Подобни каузи не престават приблизително към година.

Анастасия Димитрова:  Вече споменахте случая на Владимир Кара-Мурза. Той получи доста тежка присъда - 25 години затвор. Защо съгласно вас беше произнесена толкоз тежка присъда? Целият свят се възмути от нея.

Дмитрий Захватов: Владимир КарА-МурзА е един от най-ярките борци за демокрацията в Русия. Той е един от основателите на закона “Магнитски ”. Нещо повече - по подигравка на ориста съдията, който произнесе присъдата - Сергей Подопригоров - се намира в листата “Магнитски ” с наложени наказания от страна на Съединени американски щати. Владимир посвети доста години от своята активност на  битката за народна власт и по въпроса за въвеждане на лични наказания против съветските служители, отговорни за нарушаването на съществени човешки права в Русия. Заради всички тези условия и поради обстоятелството, че Владимир е доста прочут човек. той получи толкоз тежка присъда.

Очевидно е, че Владимир не е направил никакви закононарушения. Бяха му повдигнати три обвинявания. Първото е за разпространението на подправена информация против съветската войска - на процедура това е разпространение на истината за закононарушенията на съветските военни в Украйна. Второто обвиняване е за държавна измяна - за обществената му рецензия против властта и за обществените му изказвания в разнообразни страни от Европейски Съюз и в Съединени американски щати. Третото обвиняване е за присъединяване в т. нар “нежелателни организации ” - това са още веднъж разнообразни негови изяви под егидата на опозиционна правозащитна организация. Тя също беше разгромена и ликвидирана.

Анастасия Димитрова : При какви условия Кара-Мурза беше държан в пандиза досега и при какви условия ще живее в пандиза в този момент?

Дмитрий Захватов:  Вероятно знаете, че в Русия има следствени изолатори. Това са общи места за задържане, където се затварят подсъдимите до произнасянето на тяхната присъда. Руските колонии не дават отговор на естествените хуманни места за задържане. Те са място за мъчения. Там няма естествени хигиенични условия, арестуваните нямат достъп до естествена здравна помощ.

Самият Владимир два пъти стана жертва на отравяне от сътрудниците на ФСБ. И двата път беше токсичен с “Новичок ”, както стана известно по-късно. Той има основни здравословни проблеми, тъй като въздействието на този нервозен сътрудник води до дълготрайни последици под формата на разстройства на разнообразни системи в организма. Владимир има потребност от грижи, които не може да получи в пандиза.

Владимир ще остане в московския арест до момента в който не влезе в действие неговата дефинитивна присъда след обжалването на първоинстанционната. Това е нормален московски арест. Всички те са претъпкани. Много хора са държани в камери, които не са предопределени за толкоз доста хора.

Анастасия Димитрова: Положението на Алексей Навални също продължава да се утежнява в наказателната колония, където той изтърпява своето наказване. Във вторник неговият юрист заяви, че може да му бъдат повдигнати нови обвинявания след провокация, която е била направена против него. Как ще приключи всичко това?

Дмитрий Захватов: Руските правозащитници имат една мрачна смешка, която звучи по следния метод: Подсъдимият пита “Какво наказване ще ми бъде наложено? ”, а юристът дава отговор: ППЖ (Пе Пе Же). Това е игра на думи - на юридически език значи “пожизнено умозаключение ”, а абревиатурата може да се разчете като “докато към този момент не си жив ”.

Без подозрение Алексей Навални ще остане на процедура в плен досега, в който Путин не си тръгне от властта. Това през днешния ден е явно за всички.

Анастасия Димитрова: Вие участвахте в написването на отворено писмо до президента Владимир Путин и съветските институции с апел да бъде прекъснато жестокото отношение към Алексей Навални. Очаквате ли някой да ви чуе?

Дмитрий Захватов: Не чакаме някой да ни чуе. Когато подписваме сходни писма целим не по някакъв метод да повлияем на обстановката, а да напомним на управляващите, че обществото следи какво се случва, не изпускаме от внимание събитията. По този метод се опитваме да създадем някакъв кумулативен резултат, който може да докара до освобождението на Алексей в някакъв миг, когато Путин няма да е на власт. Надяваме се той да има правоприемник и обстановката да се промени. Подобни писма се подписват поради това, а не с цел да окажем директно въздействие на властта, с цел да промени решението си и да спре закононарушенията против гражданското общество.

Анастасия Димитрова: Наблюдаваме нарастване на делата за шпионаж, държавна измяна и дискредитация на съветската войска след началото на войната в Украйна. Имате ли статистика какъв брой са те през последната повече от година?

Дмитрий Захватов: Арестувани бяха към 24 хиляди души. От тях сред 5 и 7 хиляди души бяха с наложени санкции от към 350 евро всеки. 490 наказателни каузи бяха възбудени единствено за година. Сред тях има и каузи за дискредитация на съветската армията, както и за разпространение на подправена информация за войната - на процедура на истина за въоръжените сили на Руската федерация. Сред тях има и каузи за подпалване на военните комисариати, които организираха мобилизацията, както и за разрушение на железопътно съоръжение, с цел да се затрудни военната логистика.

Броят на политическите пандизчии в Русия непроменяемо пораства година след година. Преди началото на войната те бяха над 600 души, до края на годината чакам те да надвишават 1000 индивида.

Анастасия Димитрова: Къде намирате мотивация да защитавате хората, които по един или различен метод се борят с режима на Путин, в случай че статистиката демонстрира, че в по-голямата част от случаите макар вашите дейности, без значение от публичното неодобрение, делата приключват с неоправдателни присъди и постоянно много тежки?

Дмитрий Захватов: Този въпрос има доста елементарен отговор. Представете си да сте на мястото на този човек. Сутринта се е събудил от звука на разрушената си врата, бил е арестуван и заведен в полицията, в ФСБ или в следствения арест поради това, че просто е споделил нещо, което не се харесва на властта. Представете си разликата сред това до този човек да седи някой, който ще му каже истината и на който той може да се довери, който ще му даде някаква сламка, за която да се хване и неговата история ще бъде разказана на обществото. Другата обстановка е да му се случи същото, само че до него да няма подобен човек.

Втората обстановка илюстрира това, което се случваше със руските дисиденти, които са се борили против властническия режим на Съюз на съветските социалистически републики чрез разпространяването на информация. Те не са имали достъп до юристи. Това е моята мотивация.

Анастасия Димитрова: А в случай че вие се окажете на мястото на преследвания?

Дмитрий Захватов: Такава е ориста следователно.

Анастасия Димитрова: Много ви благодаря, господин Захватов, искам ви шанс.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР