Повече от година и половина алармираме,че липсват трансплантации на пациенти

...
Повече от година и половина алармираме,че липсват трансплантации на пациенти
Коментари Харесай

Мангъров: И да имаш парите за една трансплантация, няма къде да ти я направят

Повече от година и половина сигнализираме,че липсват трансплантации на пациенти с белодробни болести. Този проблем съществува и поради това умират българи. Бяха дадени едни обещания, само че те не се извършват нито в период, нито в размера, в който бяха обещани. Починаха няколко пациента и през предходната и през тази година. Искахме да бъдат дадени отговори, тъй като хората ще не престават да умират. Беше направена една белодробна трансплантация във Виена и по-късно няма друга. Това съобщи в предаването "Плюс/Минус " Тодор Мангъров, ръководител на асоциация "Пулмонална хипертония ".

По думите му министър Ананиев е приел да се промени наредбата за лечение на пациенти в чужбина, като това може да се случва и отвън Европейски Съюз. Цената на една сходна трансплантация в Съединени американски щати е към 100 000 $, сподели той.

По думите му даже и да имаш парите за една трансплантация - няма къде да отидеш да ти я създадат. "Органите нито се купуват, нито се продават, те се подаряват от умряли пациенти и това се случва по съгласуемост ", посочи Мангъров.

Той бе безапелационен, че един трансплатационен център би трябвало да има екип с доста огромен опит. "Не става дума екипът да има 20 транспалнтации, това е доста малко. Казва се, че една трансплантация на бял дроб е сполучлива, когато пациентът преживее едната година след интервенцията. Когато на един пациент му се сложи диагноза - той към този момент е незабавен и няма време да чака ", безапелационен е лекарят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР