Повече от година Европейският съюз не е в състояние да

...
Повече от година Европейският съюз не е в състояние да
Коментари Харесай

Скопие: ЕС може да почне мониторинг на споразумението с България!

Повече от година Европейският съюз не е в положение да извърши личното си решение за започване на договаряния с Македония. Това съобщи вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров в днешното изявление за Радио „ Свободна Европа “, разяснявайки засилената неотдавна връзка сред държавните управления на Република Северна Македония и България, цитира думите му скопското електронно издание “Фактор “.

Отговаряйки на въпроса доколко ще бъде показана декларацията на българския парламент от 2019 година в пътната карта, която ще би трябвало да послужи за превъзмогване на разногласието сред Скопие и София, Димитров сподели, че в този документ, препоръчан от португалското председателство, има две елементи от компромис, цитира думите му " Фокус ".

„ Процесът е в доста деликатна фаза и не бих навлизал в детайлности, с цел да дам късмет на дипломацията, само че като се вгледаме деликатно, компромисът има две страни. В първата част българската страна има своите позиции и ние имаме своите позиции.

Втората част е там, където явно имаме общи позиции и интерес да създадем всичко допустимо, с цел да имаме съответна пътна карта, със периоди, с способените институции, с цел да можем да използван Споразумението за другарство, " споделя Димитров.

Македония би трябвало да показа пътна карта, съдържаща условията на българската декларация, призната от локалния парламент през 2019 година Димитров споделя, че осъществяването на Споразумението за добросъседство може да бъде следено посредством Споразумението за стабилизиране и асоцииране.

„ Юридически Европейски Съюз няма подготвеност за двустранни съглашения, само че посредством процеса на стабилизиране и асоцииране, където седим ние и целият Европейски съюз, а висшият представител за външната политика ръководи този механизъм - в този случай Жозеп Борел, тук Европейски Съюз може да следи осъществяването на съглашението за добросъседство ", сподели вицепремиерът.

Той също по този начин счита, че би трябвало да се откри метод за по-продуктивна атмосфера в двустранната комисия по историческите въпроси.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР