Повече от една трета от всички нарушения на свободата на

...
Повече от една трета от всички нарушения на свободата на
Коментари Харесай

Правителствата на Балканите заплашват свободата на медиите, предупреждават наблюдатели

Повече от една трета от всички нарушавания на свободата на медиите, за които се оповестява в Европа, са били в югоизточната част на континента, като зад половината от тях стоят държавни управления, оповестиха наблюдаващи на положението на медийната независимост на двудневна конференция в Сараево на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), съобщи Българска телеграфна агенция.

В конференцията участваха публицисти от Албания, Турция, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Сърбия, всички от които се оплакаха от враждебната към медиите среда, основана от съответните държавни управления.

" Свободата на медиите понижава в цяла Европа (...), само че обстановката в този район е по-лоша, в сравнение с където и да било другаде ", сподели генералният секретар на Европейската федерация на публицистите (ЕФЖ) Рикардо Гутиерес. Той добави, че " в съвсем 50 % от случаите от района, за които сме съобщили, страната е източникът на опасност, източникът на принуждение ".

Гутиерес заяви, че делът на физическите набези над публицисти на Балканите е по-висок, в сравнение с другаде в Европа, като доближава до една трета от записаните 79 нарушавания на медийната независимост. Той сподели, че публицистите от района са изправени пред словесни офанзиви от политици, министър председатели, президенти, министри и служители на реда, които подхранват насилието против тях.

Генералният секретар на ЕФЖ упрекна правораздаването в другите страни за това, че не проверява бързо, в случай че въобще проверява, случаите, повдигнати от публицистите, мнозина от които се пробват да оповестят за изказвания за корупция.
Тарик Ахмад, английският представител по въпросите на свободата на религията и член на горната камара на Народното събрание, сподели, че отбраната на публицистите е приоритет за Обединеното кралство, което е отпуснало 10 милиона английски лири в поддръжка на самостоятелните медии в Западните Балкани.

Щефица Галич, редактор на босненския самостоятелен портал tacno.net, сподели, че тя е била нападана физически няколко пъти, само че е изгубила всички каузи, които е завела против нападателите си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР