Повече от една трета от всички нарушения на свободата на

...
Повече от една трета от всички нарушения на свободата на
Коментари Харесай

ОССЕ: Свободата на медиите на Балканите е силно застрашена

Повече от една трета от всички нарушавания на свободата на медиите, за които се оповестява в Европа, са били в югоизточната част на континента, като зад половината от тях стоят държавни управления, оповестиха наблюдаващи на положението на медийната независимост на двудневна конференция в Сараево на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), съобщи Ройтерс.

В конференцията участваха публицисти от Албания, Турция, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Сърбия, всички от които се оплакаха от враждебната към медиите среда, основана от съответните държавни управления.

"Свободата на медиите понижава в цяла Европа (...), само че обстановката в този район е по-лоша, в сравнение с където и да било другаде ", сподели генералният секретар на Европейската федерация на публицистите (ЕФЖ) Рикардо Гутиерес. Той добави, че "в съвсем 50 % от случаите от района, за които сме съобщили, страната е източникът на опасност, източникът на принуждение ".

Гутиерес заяви, че делът на физическите набези над публицисти на Балканите е по-висок, в сравнение с другаде в Европа, като доближава до една трета от записаните 79 нарушавания на медийната независимост. Той сподели, че публицистите от района са изправени пред словесни офанзиви от политици, министър председатели, президенти, министри и служители на реда, които подхранват насилието против тях.

Генералният секретар на ЕФЖ упрекна правораздаването в другите страни за това, че не проверява бързо, в случай че въобще проверява, случаите, повдигнати от публицистите, мнозина от които се пробват да оповестят за изказвания за корупция.

Тарик Ахмад, английският представител по въпросите на свободата на религията и член на горната камара на Народното събрание, сподели, че отбраната на публицистите е приоритет за Обединеното кралство, което е отпуснало 10 милиона английски лири в поддръжка на самостоятелните медии в Западните Балкани.

Щефица Галич, редактор на босненския самостоятелен портал tacno.net, сподели, че тя е била нападана физически няколко пъти, само че е изгубила всички каузи, които е завела против нападателите си.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР