Повече от една пета от световния капацитет за рафиниране на

...
Повече от една пета от световния капацитет за рафиниране на
Коментари Харесай

Повече от 20% от световния капацитет за рафиниране на петрол е изложен на риск

Повече от една пета от международния потенциал за пречистване на нефт е заплашен от затваряне , откри енергийната консултантска компания Wood Mackenzie в разбор, оповестен в четвъртък, защото маржовете на бензина се свиват и натискът за понижаване на въглеродните излъчвания нараства, предава Ройтерс.

От 465 оценени рафиниращи мощности, консултантската компания класира към 21% от световния рафиниращ потенциал за 2023 година с прочут риск от закриване.

В Европа и Китай има максимален брой високорискови обекти , излагайки на заплаха към 3,9 милиона барела дневно (bpd) рафиниращ потенциал, откри Wood Mackenzie въз основа на оценката си за чистите парични маржове, разноските за въглеродни излъчвания, собствеността, околната среда капиталова и стратегическа стойност на рафинериите.

Съществуват 11 европейски обекта , които съставляват 45% от всички високорискови фабрики, сочи отчетът.

Около 30 европейски рафинерии към този момент са затворени от 2009 година насам , демонстрират данни на индустриалния орган Concawe, като близо 90 към момента работят.

Тази поредност от затваряния е провокирана от конкуренцията от по-нови и по-модерни фабрики в Близкия изток и Азия, както и от въздействието на пандемията от COVID-19.

Маржовете на бензина се чака да се свият до края на това десетилетие, защото търсенето понижава и глобите против Русия се облекчават, до момента в който предстоящите налози върху въглеродните излъчвания също ще усилят отрицателното си влияние, демонстрира анализът на Wood Mackenzie

Оперативните разноски могат да се покачат толкоз доста, че " затварянето може да е единственият вид ", сподели Ема Фокс, старши анализатор в поделението за масла и химикали на Wood Mackenzie.

Междувременно голямата петролна рафинерия в Нигерия Dangote може да постави завършек на траялата десетилетия търговия с бензин от Европа към Африка на стойност 17 милиарда $ годишно , защото тази рафинерия може значително да задоволи африканските потребности от горива, оказвайки напън върху европейските рафинерии, които към този момент са изложени на риск от затваряне заради засилената конкуренция.

Рафинерията Dangote с потенциал до 650 000 барела дневно стартира произвеждане през януари, само че не беше включена в разбора на Wood Mackenzie.

Седемте високорискови обекта в Китай са дребни самостоятелни рафинерии. Понякога наричани " чайници ", тези рафинерии са обект на по-строги държавни разпореждания и се конкурират с по-големите интегрирани обекти, които нормално са държавна благосъстоятелност и са по-модерни.
 FT: Съединени американски щати предизвестили Киев да спре ударите по съветската енергетика
FT: Съединени американски щати предизвестили Киев да спре ударите по съветската енергетика

Вашингтон не желае разтърсвания на международните петролни пазари
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР