Повече от една на четири жени в световен мащаб става

...
Повече от една на четири жени в световен мащаб става
Коментари Харесай

Проучване: Една от четири жени е жертва на домашно насилие преди да навърши 50 г.

Повече от една на четири дами в международен мащаб става жертва на домашно принуждение преди да е навършила 50 година, твърди едно от най-всеобхватните изследвания от рода си, написа The Guardian.

В хода на проучването са оценени 366 по-малки изследвания. В тях вземат участие повече от 2 милиона дами от целия свят. Изводът: 27% от дамите на възраст сред 15 и 49 години са претърпели физическо и/или полово принуждение от сътрудник от мъжки пол през живота си.

Една от седем дами (13%) – съвсем 500 милиона в международен мащаб – е станала жертва на домашно принуждение през последната година от провеждането на проучването. Констатациите са оповестени в Lancet.

„ Насилието от интимни сътрудници визира живота на милиони дами, деца и фамилии в целия свят “, споделя основният създател на проучването Клаудия Гарсия-Морено от Световната здравна организация (СЗО).

Въпреки че изследването се организира преди пандемията COVID-19, цифрите са тревожни и проучванията демонстрират, че пандемията е изострила проблемите, водещи до принуждение от интимния сътрудник в резултат на изолираност, меланхолия, тревога и приложимост на алкохол.

Проучването е открило високи равнища на принуждение при подрастващи девойки и млади дами. В най-младата възрастова група, от 15 до 19 години, се счита, че 24% са претърпели принуждение от съкровен сътрудник през живота си.

Анализът на данните от 161 страни е открил районни вариации, като страните с висок приход се отличават с по-нисък % на принуждение. Процентът е най-голям в Океания (49%) и Централна Африка на юг от Сахара (44%). Регионите с най-нисък % на жертви на домашно принуждение са Централна Европа (16%) и Централна Азия (18%).

 

Разпространението в Западна Европа се прави оценка на 20%, което допуска, че една от всеки пет дами в района претърпява домашно принуждение преди 50-годишна възраст.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР