Повече от две трети от представителите на българския бизнес смятат,

...
Повече от две трети от представителите на българския бизнес смятат,
Коментари Харесай

Всяка пета българска фирма очаква загуби заради Brexit

Повече от две трети от представителите на българския бизнес считат, че след Brexit цените на вносните артикули от Англия, главно коли и медикаменти, ще нарастнат. Това демонстрира експресно изследване на Българската търговско-промишлена палата измежду членовете ѝ.

72% от компаниите считат, че цените на вносните артикули от Англия ще нарастнат. През 2017 година Англия е на 11-о място в българския експорт с 651 млн. евро, вносът ни оттова възлиза на 476 млн. евро (18-о място измежду страните, от които България най-вече внася). Най-много от Острова през 2017 година сме купили медикаменти и коли, следвани от електрическа сила и алкохол, сочи изследването, което е по поръчка на " Монитор ".

Според 58% износът ни към островната страна ще се понижи. Едва 25% виждат благоприятни условия да се завърнат работещите българи от Англия в България и отчасти да бъде решен казусът с неналичието на човешки запаси за бизнеса.

Излизането на Англия от Европейски Съюз ще се отрази отрицателно на дребния и междинния бизнес. Всяка трета компания у нас счита, че ще бъде ощетена от решението на Острова.

Очакванията са оборотите на компаниите, които търгуват с Англия, да тръгнат надолу. Brexit ще аргументи съществени загуби на всяка пета българска компания. 31% от участващите компании в допитването имат бизнес или търговски връзки с Англия. Износът ни за Острова са лекарствени артикули и автомобилни елементи, бранш във напредък у нас през последните години. Част от новите артикули, които сполучливо се продават на Острова, са мебели с растеж от 25% при износа за 2016 година по отношение на 2015 година Няколко компании в областта на осведомителните и информационните технологии също се постановат на пазара.

Повече от половината от компаниите (53%) считат, че ще има и отлив на вложения от Англия към България. Англия е на 5-о място по мярка на непознатите вложения у нас - общо до края на 2017 година те са в размер на 2,3 милиарда евро. През 2017 година обаче те са с негативна стойност и имаме отлив от 61 млн. евро вложения от Обединеното кралство. Сред 100-те най-големи компании с присъединяване на задгранични вложители в България са сдружение за железни произведения, структури и профили, огромен дистрибутор на автомобилни горива и смазочни материали, производител на виновност от грозде и търговец на цигари, демонстрират данни на Българска организация по вложения.

Повече от 50% от бизнесмените не чакат съществено въздействие Brexit върху българската стопанска система. Почти една трета (28%) са тези, които считат, че излизането на Англия от Европейски Съюз, ще се отрази отрицателно на България, било то директно или косвено. Около 15% не могат да преценяват резултатите. Само 2% смятат, че отделянето на Англия ще има позитивен резултат върху нашата стопанска система.

На въпроса съответно дали за тяхната активност Brexit ще има въздействие, фирмите даже са по-оптимистично настроени в отговорите си. Близо 2/3 (67%) не чакат за тяхната активност някакво въздействие от напускането на Евросъюза, 21% считат, че ще пострада бизнесът им, 8 на 100 не могат да преценяват, а единствено 4% виждат позитиви за тях.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР