Повече от две години се вихри скандалът, свързан решението на

...
Повече от две години се вихри скандалът, свързан решението на
Коментари Харесай

Съдът финтира Закона

Повече от две години се вихри абсурдът, обвързван решението на синдиците на фалираната Корпоративна комерсиална – Кристи Маринова и Ангел Донов да „ легализираха “ претенциите на две компании – „ Аполо инженеринг “ и „ Ардастрой “ като ги впишат за кредитори от първи ред.

От също толкоз време в Прокуратурата прашасват и десетките сигнали, съпроводени от безспорни доказателства, за подправяне на подписи на показаните от двете компании контракти „ за необикновен залог “. За „ достоверността “ на тези контракти съдружие „ Ние, Гражданите” показа документи на проверяващите. Същото направиха и някогашните шефове на оповестената в неплатежоспособност финансова институция Георги Христов и Георги Зяпков. И до момента в който държавното обвиняване си затваря очите за техните доказателства, Софийският градски съд дефинитивно разпореди тези две частни сдружения да „ кацнат “ в челната редица на кредиторите, преди страната даже.

И в случай че това не е АНОРМАЛНО, здраве му кажи, читателю.

На опашката след тях останаха съвсем... всички бизнес структури на страната: "Булгаргаз " ЕАД, "Булгартрансгаз " ЕАД, НЕК, БЕХ, "Мини Марица идток " ЕАД, "Електроенергиен систематичен оператор " ЕАД, "АЕЦ Козлодуй " ЕАД, "Топлофикация София " ЕАД, "Национална компания Железопътна инфраструктура " ЕАД, "Терем " ЕАД, "Кинтекс " ЕАД и така нататък

На 11 декември 2019 година, в закрито съвещание, "тричленка " на Софийски градски съд в състав Мария Вранеску - ръководител, и членове - Пламен Коев и Никола Чомпалов, класира притежателите на „ Аполо инженеринг “ ООД и „ Ардастрой “ ООД в ранглистата на кредиторите от първи ред. В решението е записано буквално:

„... ВКЛЮЧВА последователност по член 94, алинея 1, т. 1 от ЗБН вземания на „ Аполо инженеринг “ ООД по Договор за срочен заем от 1 януари 2009 година в размер на 3 937 015.70 лв..

ВКЛЮЧВА последователност по чл.94, ал.1, т.1 от ЗБН вземания на „ Ардастрой “ ООД по Договор за срочен заем от 4 април 2014 година Сумата от 8 341 525.28 лв.... “

Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване. Това значи, че за разлика от кредиторите от по-ниските редове,

тези две компании ще получат предявените от тях вземания в цялостен размер,

И то първи, до момента в който на опашката след тях са съвсем... всички бизнес структури на страната.

Още по-перверзното е, че на опашката - в качеството му на негарантиран заемодател от четвърти ред виси като бедняк и Фонда за гарантиране на влоговете в банките! Нищо, че не различен, а тъкмо той Е страната в тази ситуация и има да взима от фалираната КТБ цели 3.703 милиарда лв..

А най-притеснителното е, че така наречен заеми на „ Аполо инженеринг “ ООД и „ Ардастрой “ ООД са най-обикновена... небивалица. Или по-скоро - детайлно изпипана и

виртуално осъществена незаконна скица,

в основата на която са няколко подправени документа. И куп орли на правораздаването с "меки сърца " и отворени джобове.

Тук е моментът да напомним, че в. „ Банкеръ “ първи осветли врътките, посредством които двете компании се уредиха с този резултат. В средата на януари 2018 година публикувахме текст под заглавие „ Прокуратурата като селекционер ", в който разказахме за какво държавното обвиняване удари мълниеносно адвокатската адвокатска фирма на Лазар Карадалиев по сигнал против него, само че задълго си затваря очите за "едни други сигнали " на тематика КТБ.

Казусът със синдиците

Става дума за следното. Първият сигналът е подаден през февруари 2017 година от Сдружение "Ние, Гражданите " и в него става дума за опитите на „ Аполо инженеринг “ и „ Ардастрой “ да измъкнат от фалираната банка 12 млн. лева посредством контракти за
залог, носещи дати от преди затварянето на банката. Двамата някогашни шефове на фалираната банка - Георги Христов и Георги Зяпков, сезират ВКП за отводите на Софийската градска прокуратура и на Софийската апелативна прокуратура да образуват досъдебно произвеждане против синдиците на КТБ.

Във всички свои трудове двамата някогашни шефове на КТБ повтарят едно и също:

договорите за
залог, размахвани от „ Аполо инженеринг “ и „ Ардастрой “, са нагла имитация ,

защото те не са виждали и не са подписвали сходни документи.

Борбата на Георги Христов и Георги Зяпков продължава към две години. Сред получателите на сигналите им са освен всички вероятни способени инстанции и ведомства, само че и техните висши "началници ": министър председателят Бойко Борисов, основният прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Владислав Горанов и икономическият министър Емил Караниколов. Резултат - никакъв! Въпреки че по едно време

управлението на Фонда за гарантиране на влоговете

усеща защо иде тирада. И освен признава, че сходни контракти не съществуват в Регистъра на особените
залози, само че връща двете компании където би трябвало - в листата на кредиторите от четвърти ред

И до момента в който министър председателят и министрите му могат да облекат бездействието си в някакви законови дрешки, нежеланието на държавното обвиняване да проверява менте- кредиторите от първи ред е повече от смущаващо. Не за друго, а тъй като отводите за формиране на досъдебно произвеждане се аргументират с една и съща режисура:

шефовете на двете компании отхвърлят да дават оригиналите на договорите за необикновен
залог .

Тоест - няма оригинали, няма графична експертиза. Няма графична експертиза - няма умозаключение дали подписите са менте! А че в Наказателния кодекс има специфични текстове, дефиниращи сходни отводи като закононарушение, което се санкционира със затвор - доста значимо! След като няма прокурор, съден, наказан и пратен зад решетките за незаконно безучастие или за съучастничество в проведена незаконна група...

Колкото до разновидността "Прокуратурата разпорежда на КТБ синдиците да й дават техните истински копия ", той е неупотребим. Защото във фалираната банка такива документи няма. Нищо, че по закон се подписват в два еднообразни екземпляра - по един за всяка страна.

Според обичайна журналистическа процедура, оттук насетне би трябвало обстойно и нашироко да разбираем какъв е бизнесът на двете компании, кои са техните притежатели (реални и по документи) и кои са техните политически "чадъри ". Защото да извади "Аполо инженеринг " 25 млн. евро и да купи една от емблематичните здания в столицата - Полиграфическият комбинат "Димитър Благоев ", откакто се е занимавала единствено и само с търговия на оръжие, си е много необичайно.Става въпрос за иранеца с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал-Нуаими, който реализира договорката за Комбината посредством едноличната си компания с лимитирана отговорност "Алнуаими груп " (с 5 хиляди лева капитал)...

Същата работа е и с "Ардастрой ": никому незнайна строителна компания в Кърджали, пък през 2003 година внезапно печели надбягването за ремонта на Народното събрание! А по-късно - на бърза ръка и в рамките единствено на петилетка и половина - калкулира доходи от извоювани публични поръчки в размер на... близо 60 млн. лв.!

За сходни триумфи е необходим тил и то стабилен тил, към който дорши прокуратурата не смее да посегне.

Е, този път ще изневерим на журналистическата процедура, тъй като е срамотия медиите да правят работата на прокуратурата, икономическата полиция, ГДБОП и КПКОНПИ и да посочват на кого е солидния тил.

Ще напомним обаче какво гласи член 94, алинея 1, т. 1 от Закона за банковата неплатежоспособност:

"При осъществяване на систематизиране на осребреното имущество вземанията се изплащат в следния ред:

1. вземания, обезпечени със
залог или ипотека - от получената сума при реализацията на обезпечението. "

И ще повторим за стотен път: истински контракти за
залог на „ Аполо инженеринг “ ООД и "Ардастрой " ООД не съществуват - нито в архивите на КТБ, нито съгласно Централния указател на особените залози . Така че е извънредно време държавното обвиняване да отвори необятно затворените си очи и да разплете тази спекулация по този начин, както написа в Наказателно-процесуалния кодекс: закононарушение - претекст за осъществяването му - причинители и съучастници - средства и начини на осъществяване. Или както гласи логическата верига, по която в Холивуд от един век вършат престъпни филми, с цел да бъде оповестено за разкрито едно ликвидиране, полицията и прокуратурата би трябвало да разполагат с четири "неща ": мъртвец, оръжие, палач и претекстове за убийството!

Просто е, само че единствено в случай че ти се работи. И не те е боязън от друго, с изключение на от закона.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР