Повече от две години медиците и болниците бяха на първа

...
Повече от две години медиците и болниците бяха на първа
Коментари Харесай

Експерти съветват да се носят маски - не само заради ковид

Повече от две години медиците и лечебните заведения бяха на първа линия в битката с ковид. Със спада в броя на инфектираните, лечебните заведения стартират също да се връщат към естествения си темп на работа. Експертите упорстват, че макар затихването на пандемията, маски би трябвало да се носят и в някои случаи на закрито.

Най-големият незабавен център у нас - " Пирогов ", беше една от лечебните заведения, които поемаше максимален поток от Ковид пациенти.

" Ние последователно освобождаваме интензивни и Ковид кревати, защото Ковидът не може да се дефинира една дата по кое време свършва. Все още има пациенти в реанимация. В момента към 25 са леглата за Ковид пациенти и 9 са реанимационните, това е в пъти по-малко, при изискване, че ние бяхме с 200-215 естествени кревати и 70-80 реанимационни ", сподели изпълнителният шеф на УМБАЛ " Пирогов " проф. доктор Иван Поромански.

Все отново специалистите предлагат да продължи носенето на маски, където има скупчване на хора, с изключение на поради Ковид-19, по този начин и поради грипа, който сега циркулира в страната, заяви bgonair.

" Може би и април, още 2-3 седмици ще имаме заплаха от грип. До 20 април ще се разбере по какъв начин циркулират вирусите, само че доста значимо е за Ковид-19 би трябвало да престане до 20 април неговото дифузно разпространяване, т.е. такова, което мъчно се подава на надзор, да имаме случаи единствено в обособени колективи, обособени фамилии ", разяснява епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

И макар че има нов подвариант на Омикрон - той протича в пъти по-леко, в сравнение с неговият предходник, споделя проф. Кантарджиев. Лошата вест е, че България остава на едно от последните места по имунизирано население.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР