Повече от двайсет години след последното си издание на българския

...
Повече от двайсет години след последното си издание на българския
Коментари Харесай

С дъх на човек - откъс от "Прашка" на Радичков

Повече от двайсет години след последното си издание на българския пазар още веднъж ще се появи " Прашка " - вторият разказ на Йордан Радичков, считан за един от неговите най-лични. Книгата е част от напъните на издателство " Нике " за издаване на събраните съчинения на писателя.

Романът ще бъде показан на 31 януари от 19 часа в Дома на киното от театралния режисьор Иван Добчев, а срещата ще бъде последвана от единствения документален филм, отдаден на Разичков - " Черказки летописи " на Димитър Петков.

В историята за самотното момче Левачко, което живее в безсъбитийността на бедното българско село, читателят елементарно би се изкушил да прави паралели към детството и юношеството на Радичков, означават от издателството.
Историята стартира с проливен дъжд, който наводнява село Долна Мъка, а на идващия ден Левачко изчезва вечно. Оставя единствено своя дневник – синя тетрадка с емблема на Мадарския конник и думите " Не смей по-натам да прелистваш! ". " Дневник " разгласява въведението към неговия дневник.

Дъх на човек
Въведение към една синя тетрадка с емблема на Мадарския конник върху корицата

" Проклет и неутолим четец!

Ако пишещият човек желае да го завладее с идеитее и с формите на писането си, той от своя страна се стреми да обладае концепциите и формите на писането, и колкото са по-съвършени тия форми, толкоз повече и пристрастеността на читателя се ускорява към писането, както се възбужда и се ускорява пристрастеността на сладострастника пред формите на женското тяло; и като се стреми да обладае тези форми и да проникне в тях, в действителност той потъва като Йона в стомаха на кита.

И седи проклетият му четец, сгънат на дъното или в стомаха на писането, смятайи, че го е погълнал напълно. Тъй едно врабче, опитомено от своя опитомител, същински влюбено в него, се напъхва в джоба на сакото му и примамва своя опитометел да влезе в личния си джоб, с цел да се любят!

Но откакто един път са изучили писмеността, тия проклетници я запомнят за целия си живот и няма книжовност или книжнина, които да не бъдат опоскани от читателите; и колкото повече поскат книжнината, толкоз повече се възбужда апетитът им и толкоз повече пораства техния апетит, та на нищо друго не мога да го оприлича, с изключение на да го оприлича с термитите или с библейските мършави крави, които изядоха седемте тлъсти крави и отново останаха мършави!

Яжте, проклетници, непознатия живот няма да засити вашия апетит, моито тетрадки няма ни да ви нахранят, ни да трансформират възгледите ви, те даже няма да ви разколебаят!

Затуй аз пиша тези мемоари за себе си, без даже да ги прелиствам, тъй като, като стартира да препрочитам тетрадките и да прелиствам, дочувам по какъв начин от тях се разнася тежкия мирис на човек!
Не смей по-натам да прелистваш! "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Четиво (850)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР