Повече от два пъти е нараснал българският износ за Република

...
Повече от два пъти е нараснал българският износ за Република
Коментари Харесай

Македония има интерес за съвместно изграждане на ядрена централа

Повече от два пъти е повишен българският експорт за Република Македония през последните 10 години. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на двустранен бизнес конгрес в Скопие с присъединяване на над 100 представители на бизнеса от двете страни.

" Общият ни стокообмен пораства с сходни темпове и доближава 723 млн. евро ", уточни Александър Манолев.
По думите му стабилно се усилват и българските вложения в Македония. Те са съсредоточени в браншове като банкова и застрахователна активност, металургия, хранително-вкусова индустрия, геоложки изследвания, осведомителни технологии и телекомуникации, бранша на услугите и други.

 Договаряме общ граничен надзор с Македония
Договаряме общ граничен надзор с Македония

Говори се и за дотъкмяване жп линията Скопие-София

Манолев подчертава и върху най-добре разрастващите се браншове на българската стопанска система - машиностроене, осведомителни технологии, селско стопанство. Той изрази вяра, че форумът ще спомогне за установяването на дълготрайни партньорства сред български и македонски компании и че от ден на ден наши артикули ще намерят място на пазара на югозападната ни съседка.

" Привличането на задгранични вложения е развой, в който не би трябвало да се възприемаме като съперници, а като сътрудници ", акцентира още зам.-министърът.

Вицепремиерът Томислав Дончев също съобщи, че България и Македония имат сериозен капацитет за развиване , основан от Договора за добросъседство. Договорът обаче не бил задоволителен - трябвало този капацитет да се разгърне и развие в допълнение в стопански проект.

Пазарът на Република Македония е атрактивен за българските компании поради ниските транспортни разноски, сходните условия към стоките и услугите. За първите девет месеца на 2018 година двустранният стокообмен сред България и Република Македония възлиза на 550 млн. евро, би трябвало да работим за растеж с 50% , прикани Дончев.

Вицепремиерът по икономическите въпроси на Македония Кочо Ангюшев от своя страна видя и огромен капацитет за развиване в енергийния бранш, в това число посредством партньорство при построяването на нова атомна електрическа централа и обща енергийна борса.

 Още по-малък експорт на артикули към трети страни регистрира Национален статистически институт
Още по-малък експорт на артикули към трети страни регистрира Национален статистически институт

6.7% спад на износа на артикули към трети света за 1 година

Участие във форума взеха и заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, изпълнителният шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия Бойко Таков.
Събитието беше публично намерено от Дончев и Ангюшев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР