Повече от два месеца, след като е дала положителен тест

...
Повече от два месеца, след като е дала положителен тест
Коментари Харесай

Пациенти с Covid-19 започват да губят косата си

Повече от два месеца, откакто е дала позитивен тест за новия ковид и над три месеца след появяването на първите признаци на болестта, Пеги Гороли вижда, че стартират да падат кичури от косата й, писа електронното издание " СайънсАлърт ".

Гороли, която е на 56 години и живее в Лонг Айлънд, Съединени американски щати, още не се е възстановила. Болна е от 5 март, признаците й са отмалялост, замъглено схващане, сърдечни проблеми, дефицит на въздух. Трудно й е да изкачва стълби или да отиде до близкия магазин.

Загубата на коса й работи " много травматично ", споделя тя пред изданието " Бизнес инсайдър ".

Вече знае, че не е единствената с този проблем. Гороли взе участие в група във Facebook на пациенти с Covid-19, където се обменя информация за признаци и се поддържат взаимно.

" Един ден прочетох там един човек да пита " Някой от вас страда ли от косопад? " И хората посочваха кичури от косите си в шепите си. Вече знам, че не съм луда ", споделя тя.

Дъщеря й, която е на 23 години и е била диагностицирана с Covid-19 през април, също е почнала да губи косата си.

Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати не разказват косопада като признак за Ковид-19, само че някои лекари го виждат при пациентите си.

" Наблюдаваме го при пациенти с много тежки прояви на заболяването ", споделя доктор Нейт Фавини от медицински център Форуърд, където събират и обработват данни за пациенти с Covid-19 от цялата територия на Съединени американски щати.

Според Фавини пациентите с ковид може да развият телогенен ефлувиум - положение, при което косата стопира да пораства и стартира да пада след към три месеца след претърпян стрес. Ако здравите хора губят до 100 косъма коса дневно, страдащите от телогенен ефлувиум губят три пъти повече.

" Когато тялото е в в действителност стресова обстановка, то пренасочва силата от растежа на косата към по-важни неща. Стресът може да е физически или душевен - висока температура или меланхолия да вземем за пример ", споделя доктор Фавини. Състоянието нормално трае към шест месеца, като през това време пациентите губят до към половината окосмяване на скалпа.

Изследванията сочат, че дамите на възраст 40-50 години са по-склонни да развият телогенен ефлувиум, само че специалистите не са сигурни дали тази наклонност важи и за инфектираните с ковид.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР