Повече от десетилетие германският канцлер Ангела Меркел и други дясноцентристки

...
Повече от десетилетие германският канцлер Ангела Меркел и други дясноцентристки
Коментари Харесай

Politico: Кризата с корупцията слага Бойко Борисов от България на бесилката

Повече от десетилетие немският канцлер Ангела Меркел и други дясноцентристки водачи на Европейски Съюз в никакъв случай не са желали да надникнат прекомерно надълбоко в това по какъв начин техният правилен български съдружник Бойко Борисов ръководи страната му, написа Politico.
Сега най-сетне ще би трябвало да вдигнат капака на неговото премиерство. Големият някогашен пожарникар и първенец по карате се бори за политическото си оцеляване в спешна корупционна рецесия, която оголва по какъв начин нечестни олигарси обгръщат пипалата си към основни институции като правосъдната система.
От четвъртък вечерта балканската страна избухна в най-голямата вълна от антиправителствени митинги за седем години, като хиляди стачкуващи приканиха за оставката на Борисов и основния прокурор на страната.
В София в петък вечер и по Черноморието в събота протестиращите се сблъскаха с полицията - и фрагменти от полицейска грубост катализираха придвижването срещу олигархията. Бащата на приет в болница студент по право притегли изключително внимание в медиите с изказванията си, че чиновници са пребили сина му до безсъзнание с удари по главата и гърдите.
Българският социалистически президент Румен Радев видя опцията си да прекъсне хватката на Борисов върху страната преди изборите през идната година и приканва Европейски Съюз най-сетне да помогне за отровената правна система на страната.
Поне в границите на личното си политическо семейство в Брюксел дясноцентристките съдружници на Борисов в Европейската национална партия не демонстрират никакви обществени признаци на съмнение.
„ Сега, когато българите излязоха на площадите, Европа няма право да гледа на България със необятно затворени очи. Европа се нуждае от демократична България, България с господство на закона “, сподели той в обръщението си.
Борисов упорства, че няма да подава оставка. В събота вечер той разгласява едвам чуваемо видео във Фейсбук, по какъв начин стои пред икона на Богородица. В него той пази полицията и дефинира себе си като единствения водач, който може да задържи България в траектория на Европейски Съюз. Неговата цел беше Социалистическата партия на Радев, чиито лични корупционни кавги и връзки с проведената престъпност ограничиха достъпа на България до еврофондовете през 2008 година
„ Българската социалистическа партия ще унищожи страната “, аргументира се той... Борисов се похвали, че неговата партия ГЕРБ е „ построила два пъти повече автомагистрала от комунистическия деспот Тодор Живков “.
Поне в границите на личното си политическо семейство в Брюксел дясноцентристките съдружници на Борисов в Европейската национална партия не демонстрират никакви обществени признаци на съмнение. Манфред Вебер, водачът на групата на ЕНП в Европейския парламент, разгласява изказване в петък, в което споделя, че изцяло поддържа "борбата против корупцията " на Борисов и неговото държавно управление.
Непосредственият фокус на актуалните митинги е върху Ахмед Доган, някогашен началник на етническата турска партия на страната, и неговият съдружник Делян Пеевски, медиен барон. Кризата доближи тресчица през последните дни поради спор за какво двамата мъже имат право на отбрана от държавна сигурност и по какъв начин наподобява се задържат над Борисов и държавните прокурори.
Повратната точка пристигна на 7 юли, когато Христо Иванов, някогашен министър на правораздаването и водач на антикорупционната партия "Да България ", извади видеоклип, снимал идването си с лодка на плаж на Черно море. Докато плажът е теоретично социална земя, Иванов е бил избутан от охранители, защото правата на брега е лятната резиденция на Доган.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР