Повече от десетилетие България не е купувала никакви национални еталони,

...
Повече от десетилетие България не е купувала никакви национални еталони,
Коментари Харесай

Ако прекъсне токът, България спира да мери времето си

Повече от десетилетие България не е купувала никакви национални примери, заради което присъединяване й в интернационалните съпоставения и планове е мощно затруднено, страната стои изолирано в света на международната метрология. Еталонът ни за време е от 2001 година, а националният пример за температура работи със съпротивителни преобразуватели на температура от времето на Съюз на съветските социалистически републики, които на никое място по света не се употребяват, тъй като не могат да обезпечат нужната непоклатимост на измерванията.

Това сподели ръководителят на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова пред Българска телеграфна агенция в навечерието на международния ден на метрологията - 20 май.

За да обнови България националните си примери, са нужни близо 10 млн. лв., което е заложено в плана на Дългосрочна стратегия за развиване на националните примери на България за интервала до 2025 година Средно на година би трябвало да доставим и създадем по към 10 примера, с цел да влезем в крайник със света. Ако не възобновим еталонната си система, нашите благоприятни условия за калибриране и премерване няма да бъдат приети и бизнесът да вземем за пример ще би трябвало да употребява услугите на други страни на цени да пъти по-високи от българските, уточни ръководителят на БИМ.

За тази година са обезпечени от бюджета 800 000 лв., с които незабавно да се доставят първите от поредицата примери, нужни на България. За следващата година са поискани 1,5 млн лв. за обновяване на еталонната база, само че дали ще ги получи институтът, ръководителят му не се нае да предвижда.

Първият пример, който се чака да купим, е този за време, като ще придобием напълно нов цезиев часовник, чийто сигнал се предава непрекъснато за интернационално отдалечено съпоставяне.

Сега цезиевият часовник е на аварийно зареждане, БИМ не разполага с генератори и в случай че токът спре, България изчезва от времевата система на света. При по-дългото изключване на този часовник се губят съответните настройки, прекъсва се изпращането на сигнал за потребностите на интернационалното съпоставяне и страната ни може да бъде изключена от него, разяснява ръководител на БИМ.

Тази година се чака да доставим и част от примерите към националния пример за температурни измервания, сподели Снежана Спасова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР