Повече от десет години Община Бургас инвестира собствени и европейски

...
Повече от десет години Община Бургас инвестира собствени и европейски
Коментари Харесай

Нови атракции в Акве Калиде с музей и реплика на римска баня

Повече от 10 години Община Бургас влага лични и европейски средства в развиването на археологическия комплекс "Акве Калиде ", оповестяват от пресцентъра на общината. Предстои тази година да бъдат обособени нова музейна експозиция и имитация на римска баня. Така се покачва туристическата прелест на черноморския град, като дружно с това съхранява и разпространява неговото културно завещание.

Вече е оповестена социална поръчка за създаване на експозиционен и демонстрационен център "Минералните води на "Акве Калиде ", който е един от обектите, включени в обсега на плана "Силата на водата ", финансиран от Оперативна стратегия "Региони в напредък 2014-2020 ", процедура "Развитие на туристически атракции ".

В постройката ще има образователен музей, музейна експозиция и фондови пространства. В музейната експозиция ще бъдат изложени археологически находки и артефакти, открити при изпълнените разкопки на терен, експонати от фонда на Регионален исторически музей - Бургас, както и гостуващи експозиции. В образователния музей посетителите ще имат опция да се срещнат с бита на римляните, да облекат техните ежедневни облекла или военното им снаряжение. Там ще се прожектират филми, ще се организират културни и исторически беседи.

От 2008 година, когато стартира работата за откриване и социализиране на обекта, до през днешния ден на територията на "Акве Калиде " е построена ажурна пиацета за експонираната археологическата конструкция. Извършена е консервация и реституция на средновековната баня "Сюлейман Кануни Каплъджа ", приспособена за "Музей на водата ". Изградена е чешма с минерална вода за публично прилагане. Благоустроена е зоната за публично обслужване. Богато е озеленена и благоустроена парковата среда с алеи, фонтани, пейки и постройка, помещаваща в себе си магазин с кафетерия. Извършена е консервация и реституция на разкритите археологически структури и са построени пешеходни пасарелки, като е сложено и декоративно осветяване.

А̀кве Ка̀лиде (на на латински: Aquae Calidae, в превод При горещите води) е историческо населено място на територията на град Бургас, в землищата на кварталите Ветрен и Банево. През Средновековието той е упоменат с имената Терма и Термопол . Доказано е, че минералните бани са посещавани от Филип II Македонски, ромейските императори Юстиниан I и Константин IV Погонат, византийската императрица Ино Анастасия, българския кан Тервел и султан Сюлейман Великолепни.

Днес на територията му са ситуирани известните Бургаски минерални бани.

Множество исторически източници сочат, че "Акве Калиде - Термополис " поражда към топлите бургаски минерални извори още в тракийско време, през първото хилядолетие преди Христа, когато траките трансформират горещия извор в почитано светилище на Трите нимфи. Комплексът на термите е с повърхност 6 декара, в посока север-юг дължината му е 86 метра. Това го прави един от най-големите в света. Заради лековитите минерални извори "Акве Калиде - Термополис " е просъществувал без спиране епохи наред. Падали са империи, отсам са минавали преселения на народите, само че в тракийската, римската, византийската, османската и българската ера хората не са спрели да посещават мястото. Заради този непрекъснат интерес, към банята е зародил цялостен град. През късното средновековие "Акве Калиде " става прочут като Терма или Термополис (от гръцки - топъл град). През VI век античното населено място към този момент е с разширени бани и построени крепостни стени.

През ХVІ век султан Сюлейман Великолепни прави оценка лечебните качества на водата на това място и построява извънредно съвременен за времето си хамам (турска баня).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР