Повече от денонощие планински спасители издирват изчезналия в Рила планина

...
Повече от денонощие планински спасители издирват изчезналия в Рила планина
Коментари Харесай

Спасителите: Търсим като на сляпо изчезналия в Рила сноубордист

Повече от денонощие планински спасители търсят изчезналия в Рила планина сноубордист, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Планинската избавителна работа /ПСС/. До момента няма развиване, екипите към този момент се ориентират към прибиране от планината, показаха оттова.

Вчера малко след 17.30 часа е подаден сигнал на телефон 112 за изгубил се в планината мъж. Сигналът е подаден от човек, който го е придружавал, показаха от ПСС, като по първична информация негови другари са се пробвали да го намерят сами.

Около час, откакто сигналът постъпва в системата на 112, трима спасители от отряда в Благоевград са били на терен и са търсили в региона на местността " Картала ", където за последно е забелязан, споделиха още от ПСС.

Акцията през вчерашния ден е траяла до късно през нощта и е възобновена тази заран. В издирването през днешния ден са взели участие над двадесет планински спасители от Благоевград, Банско, Разлог и София, както и две подготвени кучета. Използвани са и радари, с които се локализират затрупани от лавини хора, показаха от ПСС.

Днес с две избавителни кучета бе претърсен улеят Американката, където в неделя падна лавина и имаше подозрения, че може изчезналият 34-годишен сноубордист да е там. Нищо обаче не бе намерено. След това екипите се насочиха към място, където бе засечен мобилният телефон на столичанина, само че и там не бе открит.

" Чакам да се приберат екипите, с цел да обсъдим по какъв начин да продължим акцията ", сподели началникът на ПСС Емил Нешев, който през днешния ден дойде на мястото и се включи в акцията.

" Карали са извънпистово, нямал лавинен апарат, няма съответно сведение от приятелите накъде тъкмо е тръгнал, къде е щял да кара ", съобщи прeд bTV Георги Ботев от ПСС в Благоевград.

" Лошото в тази ситуация е, че нито един от нас няма почти някакво ориентировъчно място, от което да търсим и да се съсредоточим в търсенето единствено там ", сподели Красимир Стоянов от Пистова избавителна работа.

" За страдание, нямаме никаква алтернатива да получим координати на телефона, който апропо до доскоро към момента беше работещ. Дава свободно, само че никой не подвига. Това ни е огромна болежка, неналичието на хеликоптери е едната, тази е другата. И двете взети дружно вършат една огромна липса в България. Трябва да търсим на сляпо, както се споделя ", изясни Емил Нешев, шеф " Планинска избавителна работа ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР