Днес се очакват встъпителни изявления в процеса срещу полицаи, обвинени в смъртта на невъоръжения чернокож Илайджа Макклейн

...
Повече от четири години, откакто Илайджа Макклейн, невъоръжен 23-годишен чернокож,
Коментари Харесай

Повече от четири години, откакто Илайджа Макклейн, невъоръжен 23-годишен чернокож, почина след среща с полицията в Аурора, Колорадо, двама от полицаите, които го арестуваха, са изправени пред съда по обвинения в непредумишлено убийство, като се очаква да започнат встъпителни изявления сряда.

Ранди Родема и Джейсън Розенблат са изправени пред обвинения в убийство по непредпазливост, убийство по престъпна небрежност и нападение, причиняващо сериозни телесни повреди във връзка със смъртта на Макклейн. Те не се признават за виновни.

Изборът на съдебни заседатели по делото трябва да приключи в сряда сутринта, а встъпителните изявления се очаква да започнат следобед, каза съдия Марк Уорнър във вторник. Журито ще има 14 членове, включително 12 основни и двама резервни заседатели.

Случаят произтича от ареста на Макклейн на 24 август 2019 г., когато полицаи отговориха на обаждане за „подозрително лице“, носещо ски маска, според обвинителния акт. Полицаите се изправиха срещу Макклейн, масажист, музикант и любител на животните, който се прибираше от смесен магазин, носейки найлонова торбичка със студен чай.

В смущаващо взаимодействие, заснето на кадри от камерата на тялото, полицията свали Макклейн на земята и го постави в каротидна херметика, а парамедиците по-късно го инжектираха с мощния седатив кетамин.

Той получава сърдечен удар на път за болницата и три дни по-късно е обявен за мъртъв.

Снимка на Илайджа Макклейн, който почина в болница след инцидент на 24 август с участието на полицията в Аврора. Снимка на Илайджа Макклейн, който почина в болница след инцидент на 24 август с участието на полицията в Аврора. Twitter

Малко след това окръжният прокурор на окръг Адамс Дейв Йънг отказа да повдигне наказателни обвинения, защото каза, че прокурорите нямат доказателства, за да докажат, че полицаите са причинили смъртта на Макклейн или че тяхната сила е била неоснователна. Първоначалният доклад от аутопсията посочва причината за смъртта на Макклейн като „неустановена“.

Смъртта на Макклейн обаче беше един от няколкото случая, които получиха подновен контрол след полицейските убийства на Джордж Флойд и Бреона Тейлър през пролетта на 2020 г., което предизвика масови протести в цялата страна. През юни 2020 г. губернаторът на Колорадо Джаред Полис обяви преразглеждане на смъртта на Макклейн.

През 2021 г. голямо жури обвини трима полицаи и двама парамедици, замесени в случая Макклейн. Те са изправени пред общо 32 обвинения, включително убийство по непредпазливост, убийство по престъпна небрежност и нападение. И петимата не се признаха за виновни.

Петимата лица ще бъдат съдени по три отделни дела, като първо ще бъде процесът срещу Родема и Розенблат.

Полицаят Нейтън Уудярд трябва да бъде съден индивидуално в средата на октомври, а парамедиците Джеръми Купър и Питър Чичуниек ще имат общ процес в края на ноември.

Причината за смъртта също беше актуализирана до „усложнения от прилагането на кетамин след насилствено ограничаване“, обяви главният следовател на окръг Адамс Моника Бронкусия-Джордан миналия септември.

Офисът на съдебния лекар получи кадри от телесна камера, показания на свидетели и допълнителни записи, които бяха част от разследване на голямо жури и не бяха налични преди извършването на аутопсията, пише патологът д-р Стивън Сина в променения доклад за аутопсията.

Какво се случи по време на ареста

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР