Повече от четири десетилетия след отмяната на спорна изложба в

...
Повече от четири десетилетия след отмяната на спорна изложба в
Коментари Харесай

8 непоказвани творби на Баския ще бъдат представени след 40 години

Повече от четири десетилетия след анулацията на противоречива галерия в Италия на Жан-Мишел Баския и неговите галеристи, включваща 8 новопоръчани произведения, нова галерия събира всички творби за първи път.


" Баскиа: Модена ", която ще бъде открита идващия месец във Фондация " Бейелер " в Базел, Швейцария, включва " Вината на златните зъби ", продадена за 40 милиона $ в Christie " s през 2021 година


Баския е поканен да направи творбите за еднократна галерия през 1982 година от италианския галерист Емилио Мацоли, като му дава работни пространства и материали за изобразяване. Художникът на графити рисува върху изхвърлени платна, употребявани от различен художник, Марио Шифано, като написва на гърба им " Модена ". Но затрудненията, свързани с заплащането на творбите, водят до анулация на плануваната галерия в Европа, тъкмо когато той доближава международна популярност.

Понастоящем всяка от тези произведения се съхранява в осем обособени частни сбирки в Съединени американски щати, Азия и Швейцария.

Една от осемте произведения на Модена, " Без заглавие, 1982 година ", е продадена за 85 млн. $ през май 2022 година


Баския акцентира какъв брой доста не харесва прекарванията в Модена в изявление за " Ню Йорк Таймс " през 1985 година

" Подготвиха ми го по този начин, че трябваше да направя осем картини за една седмица ", споделя той.

Той също по този начин обрисува по какъв начин буйно е мразел работните пространства, предоставени за изложбата, като споделя, че се е чувствал " като във фабрика ".

След анулацията на изложбата творбите намират нови купувачи посредством нюйоркския дилър на Баския - Анина Носей.

" Картините от Модена " имат няколко общи претекста и стилистични особености, измежду които наличието на монументална черна фигура и декор от необятни, жестикулационни и експресивни мазки на четката, като акцентът е подложен върху човешкото и животинското тяло, се споделя в изказване на Фондация " Бейелер ".

" С всяко последващо потомство смисъла на творчеството на Баския се усилва от ден на ден. Неговото комбиниране на облици и думи, отнасящи се до високата и известната просвета, историята, науката, обществената и икономическата неправда, в действителност изпреварва времето си и през днешния ден е по-актуално от всеки път ", споделя Сам Келер, шеф на Фондация " Бейелер " за The Art Newspaper, сътрудник на Си Ен Ен Стайл.

Той добави, че за първи път картината на Модърн ще бъде показана дружно.

Средната застрахователна стойност на всяка от тези произведения е 100 млн. $, като групата от осем произведения е на обща стойност 800 млн. $, по данни на фондацията.

Произведенията на Баския не престават да претърпяват ценови взрив, като главните произведения на починалия американски махленски художник преобладават в сезона на продажбите в Ню Йорк този месец. " Изглед към луната " от 1984 година от сбирката на починалия музикален магнат Мо Остин ще бъде препоръчана в Сотбис на 16 май с висока оценка от 10 млн. $. Същата седмица Christie " s ще предложи " El Gran Espectaculo (Нил) " от 1983 година от сбирката на италианския фешън дизайнер Валентино Гаравани на 15 май с оценка от към 45 млн. $. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР