Повече от 9 часа парламентът разглежда на второ четене промените

...
Повече от 9 часа парламентът разглежда на второ четене промените
Коментари Харесай

Ожесточени спорове и скандали в НС, депутатите продължават по Изборния кодекс

Повече от 9 часа Народното събрание преглежда на второ четене измененията в Изборния кодекс . Снощи правната комисия ги обсъждаше до среднощ. Днес през целия ден работата на депутатите минава в кавги, обвинявания в посягане на демокрацията, съмнения за имитация на изборите, процедурни хватки и апели за оставка на ръководещите.
 
Депутатите съумяха да стартират работа от втория опит поради липса на кворум. След това за първите шест часа работа съумяха да одобряват един текст. Но още преди да стигнат да разглеждането на измененията в изборния кодекс, депутатите се скараха за метода, по който измененията се гледат в късна доба.

 
Явор Божанков от Българска социалистическа партия и Вежди Рашидов от ГЕРБ .
 
„ Няма да оставим българското общество на историята и на произвола на една тайфа “, сподели Явор Божанков от Българска социалистическа партия.
 
И последва имитация от Вежди Рашидов от ГЕРБ:
 
„ Абе, юноша, комсомолец! Не си ли доста дребен да ми викаш тайфа?! На кое си ми, че ще ми викаш тайфа?! Не съм живял 68 години, едно младо дете, което не е било още във войската да ми вика тайфа на мен. Откъде накъде аз седнал съм и виждам вчерашно момченце да ми вика тайфа?! Това да не ти е комсомолска организация? “

 
Заседанието беше прекратено и поради изключително съвещание на правната комисия, с цел да се изчистят още веднъж текстове. То беше бойкотирано от депутатите от левицата, които упорстваха противоречиви текстове да бъдат прегледани още веднъж. Въпреки протеста им, обаче, останалите политически сили одобриха нови промени -  на изборите за Европейски парламент машинното гласоподаване да бъде в не по-малко от 3000 секции, а на изборите за кметове и общински съветници тази есен - за не по-малко от 6000. Изрично бе записано, обаче, че в секции с под 300 гласоподаватели отвън страната, както и в лечебни заведения, обществени домове и на кораби машинно гласоподаване няма да има. По гледище на Йордан Цонев от Движение за права и свободи, правната комисия записа категорично в Изборния кодекс, че след локалните избори през 2019 година гласуването във всички секции ще се реализира единствено и само посредством машини, т.е. ще отпадне опцията за гласоподаване с хартиена бюлетина.-->
 
След това в пленарната зала последва поименна инспекция, още веднъж спор дали през днешния ден през целия ден депутатите би трябвало да преглеждат измененията и в последна сметка работата по изборния кодекс продължи.

 
Депутатът от ГЕРБ Диана Саватева предложи да отпадне възбраната за обявяване на социологически данни в деня на изборите и в деня за размисъл. Вчера на комисия това предложение беше признато, само че в пленарната зала и ГЕРБ не го поддържаха.
 
Аргументите на Саватева и контрааргументите на Красимир Янков от Българска социалистическа партия.
 
„ Нашата единствена цел е да официализираме това, което се случва, тъй като оповестението е реалност и в този момент, когато има основан правилник и това се официализира, организациите ще излизат с имената си и ще носят отговорност за това, което оповестяват, тъй като когато този правилник не е изчистен, опцията за дезинформация е доста по-голяма “, показа своите причини Саватева.
 
„ Явно след националното заседание на ГЕРБ и речта на Цветан Цветанов управлението на ГЕРБ в действителност осъзна, че идната акция за представители за членове на Екологичен потенциал е твърда къса и желаете да компенсирате опцията за пропаганда, опцията за операция на публичното мнение “, уточни пък своите контрааргументи Красимир Янков от Българска социалистическа партия.

 
Така се стигна и до тематиката с машинното гласоподаване и до следващ скандал – сред Драгомир Стойнев от левицата и Юлиан Ангелов от Обединените патриоти.
 
„ Държавата се ръководи може би от ГЕРБ и от Движение за права и свободи. Патриотите още веднъж седят и си беседват. Раздават си с постановления милиони за общини, за Патриотите не знам какво остава. Но в това време ни се предлага една договорка и ГЕРБ са съгласни с тази договорка. Аз не знам, вие, сътрудници патриоти, защо сте? Може, с цел да консумирате тази власт “, сподели Драгомир Стойнев.
 
„ Аз съм доста обезпокоен! Вие бяхте министър на Движение за права и свободи! И в случай че някой е управлявал с Движение за права и свободи, бяхте вие “, отговори му от своя страна Юлиан Ангелов от Обединените патриоти.

 
След това пристигна и отговорът на Рамадан Аталай от Движение за права и свободи:
 
„ Как видяхте вие, че единствено общините на Движение за права и свободи и ГЕРБ получават тези средства, аз видях, че и общини на Българска социалистическа партия получават?! Но страхът ви не е в това, сътрудници. Страхът ви е, че в случай че вероятно създадем по този начин, че да въведем поетапно машинно гласоподаване и там да излезе нескрито, че дотук посредством боязън, посредством напън в случай че някой се е опитвал да манипулира гласоподаветеля, да отменим, с цел да не дадем на секционните комисии да боравят с химикал. Ако желаете, вие действайте с електронната система. Но въпросът е, че всички жители би трябвало да са уверени, че който си е дал гласа, е опазен и е отишъл там, където би трябвало “.
 
И сега депутатите не престават с разглеждането на измененията в Изборния кодекс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР