Повече от 8 години след ядрената авария във Фукушима, японският

...
Повече от 8 години след ядрената авария във Фукушима, японският
Коментари Харесай

8 години след аварията: Съд в Япония ще се произнесе за Фокушима

Повече от 8 години след нуклеарната повреда във Фукушима, японският съд ще се произнесе по единственото престъпно дело за най-тежкото нуклеарно злополучие от десетилетия.
Трима някогашни шефове от ТЕРСО, фирмата-оператор на АЕЦ Фукушима, са застрашени с до пет години затвор, в случай че бъдат приети за отговорни за небрежност по време на осъществяване на служебните си отговорности, довели до гибел и пострадвания, заяви AFP.
Това са единствените трима души, против които бяха повдигнати обвинявания незабавно след бедствието, провокирано от цунами в резултат на земетресение през март 2011 година.
Тримата шефове са упрекнати, че не са подхванали дейности, макар че са имали информация за рисковете при мощно цунами. Те настояват, че данните, които са имали по това време, не са били благонадеждни, съобщи БГНЕС.
Процесът е комплициран – прокурорите два пъти отхвърлиха да продължат със случая, като цитираха незадоволително доказателства и дребни шансове за присъда. Но през 2015 година, комисия от елементарни жители постанови, че тримата би трябвало да бъдат съдени, с което прокуратурата беше задължена да продължи с процеса.
Няма публични жертви при нуклеарната повреда във Фукушима, макар че провокиралото я цунами лиши живота на повече от 18 500 души. Обвиненията против тримата са тясно свързани със случая на 40 пациенти в болница, които е трябвало да бъдат евакуирани след повредата.
Прокуратурата показа като доказателство записи от срещи сред тримата обвинени и специалисти за последствията върху АЕЦ Фукушима при вероятно мощно земетресение. Била е показана оценка, че цунами с височина на вълната над 10 метра може да докара до спиране на електричеството и огромна повреда в централата.
Вътрешно изследване на ТЕРСО, основано на държавен отчет прави заключението, че вълна до 15.7 метра може да удари централата при земетресение с магнитуд 8.3 по Рихтер.
В случая земетресението на 11 март 2011 година със мощ 9.0 по Рихтер, вълните са били високи 14 метра и те са помели охладителните системи на реактора.
Тримата обвинени се извиниха и настояват, че е нямало по какъв начин да плануват такова злополучие макар информацията, която са разполагали преди този момент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР