Повече от 700 000 души са разселени заради войната между

...
Повече от 700 000 души са разселени заради войната между
Коментари Харесай

ООН: Над 700 000 души са разселени заради войната в Судан

Повече от 700 000 души са разселени поради войната сред генералите в Судан, която има тежки последствия за цивилното население, обявиха представители на Организация на обединените нации, представени от Агенция Франс Прес.


Стотици хора към този момент са починали в боевете, само че се появиха и нови паники, откакто обособени етнически конфликти лишиха живота на минимум 16 души в южната част на страната, а авторитетна група в източната част на страната, област, която до момента не е наранена от войната, показва поддръжка за армията.

Над 700 000 души са вътрешно разселени вследствие на сраженията, които не престават към този момент четвърта седмица - съобщи в Женева Пол Дилън, представител на Международната организация по миграция.

" Миналия вторник броят им беше 340 000 ", добави той.

Все повече хора пресичат и границите, с цел да избягат от сраженията сред армията, ръководена от Абдел Фатах ал-Бурхан, и неговия заместител, трансформирал се в противник, Мохамед Хамдан Дагло, който командва тежко въоръжените паравоенни сили за бърза поддръжка (СБП).

Сраженията са съсредоточени в столицата Хартум, само че в други региони, изключително в западния район на Дарфур, граничещ с Чад, също се водят тежки боеве.

Освен вътрешно разселените лица, други 150 000 души са избягали в прилежащи страни, заяви в понеделник Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците.


Тези, които са останали във военните зони, са изправени пред дефицит на вода, електричество, храна и медицински грижи в страна, в която съгласно Организация на обединените нации към една трета от популацията се нуждае от филантропична помощ още преди началото на боевете.

Ръководената от задгранични сили евакуация по суша, море и въздух докара до заминаването на хиляди други хора, доста от които от Порт Судан, който до момента е кротичък.

Но демонстрацията в понеделник в поддръжка на армията, на която някои приканиха да въоръжат цивилните, провокира паника в страната, която към този момент е белязана от история на етнически безредици.

" Една войска, един народ ", скандираха стотици протестиращи, принадлежащи към народа беджа.

Те също по този начин приканиха " Не на договарянията ", което е отпратка към договарянията за помирение, които се организират от другата страна на морето в саудитския град Джеда сред представители на армията и РСФ.

Тези договаряния, подкрепени и от Съединените щати, не доведоха до никакъв прогрес, означават от Организация на обединените нации./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР