Повече от 70 милиона души са били разселени от домовете

...
Повече от 70 милиона души са били разселени от домовете
Коментари Харесай

През 2018 г. конфликти и кризи са разселили 70 млн. души по света

Повече от 70 милиона души са били разселени от домовете си през предходната година, което е връх, заяви Организация на обединените нации. В своя годишен отчет за международните трендове Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците (АБООН) дефинира цифрата от 70,8 милиона в края на 2018 година като " консервативно ", изключително заради обстоятелството, че броят на хората, избягали от рецесията на Венецуела, е недооценен.

 © БГНЕС
В края на 2017 година, за съпоставяне, 68,5 милиона души се смятат за принудително разселени посредством принуждение или гонене.

АБООН изясни нарастването частично на възходящото разселване в Етиопия, провокирано от междуетнически спор, и във Венецуела, където хиляди бягат всеки ден заради икономическия срив, който провокира дефицит на съществени храни и медикаменти.

Според данни на Организация на обединените нации почти 3,3 милиона души са напуснали Венецуела от началото на 2016 година

Ръководителят на АБООН Филипо Гранди съобщи пред кореспонденти в Женева, че цифрата от 70,8 милиона включва единствено венецуелците, които публично са кандидатствали за леговище - към половин милион души.

Като цяло броят на разселените лица в света се е удвоил през последните 20 години и в този момент надвишава популацията на Тайланд.

Тенденцията, сподели Гранди, продължава да върви в " неправилна посока ".

Според Амнести Интернешънъл емигрант е лице, което бяга от родната си страна и не може или няма да се завърне заради спор или боязън от гонене.

В отчета се показват 41,3 милиона вътрешно разселени лица (ВРЛ), 25,9 милиона бежанци и 3,5 милиона търсещи леговище - тези, които чакат решение за кандидатурата си за публична протекция на бежанците.

Страните с най-вече вътрешно разселени лица - бягащи в границите на личните си страни - са Сирия, разрушена от спора от 2011 година, и Колумбия, измъчвана от десетилетия на принуждение, обявиха от АБООН.

Групата бежанци включва и 5,5 милиона палестинци, разпръснати в няколко страни, изключително в Ливан и Йордания.

Най-доброто решение за бежанците е да могат да се завърнат вкъщи, откакто тяхната страна се стабилизира, само че Гранди означи, че 20% от тези хора са в заточение от над две десетилетия.

„ Вярно е, че има и нови спорове, нови обстановки, създаващи бежанци..., (но )старите спорове в никакъв случай не се вземат решение “, добави той.

ВКБООН преди време се опитваше да се опълчи на израза " мигрантска рецесия ", изключително откакто той стартира да се ползва за навлизането на хора в Европа през Средиземно море.

Агенцията твърди, че макар че всеобщата миграция основава съществени провокации, тя може да бъде ръководена, изключително от по-богатите страни.

Гранди похвали Германия за приемането на мигрантите и напъните ѝ да " демистифицира " концепцията, че миграцията е неуправляема, " даже когато числата са доста огромни ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР