Повече от 600 фехтовачи от 22 държави ще се включат

...
Повече от 600 фехтовачи от 22 държави ще се включат
Коментари Харесай

Повече от 600 фехтовачи идват за международния турнир Сабята на Етрополски

Повече от 600 фехтовачи от 22 страни ще се включат в десетото издание на интернационалния шампионат " Сабята на Етрополски ", който ще се организира от 16-ти до 18-ти ноември в зала " София ". Състезанието е кръг от Европейската купа на сабя – за кадети и деца до 14 години, а уредници са Българска федерация по фехтовка и Фехтовална академия " Васил Етрополски ", с поддръжката на София - Европейска столица на спорта.
 17-годишна българка прави възторг във фехтовката
През последните три години то е с най-голям коефициент и се утвърди като едно от най-престижните в света. Участие в зала " София " ще вземат международните сили във фехтовката от Русия, Унгария, Съединени американски щати, Италия, които идват с цялостни тимове от по 40 души. Патрон на конкуренцията ще бъде министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Успоредно с шампионата за кадети ще се състои и съревнование за деца до 14 години.

Първото издание на " Сабята на Етрополски " беше проведено през 2009 година, като мотивът беше 50-тата годишнина на именития ни фехтовач Васил Етрополски. Тогава сили мериха 21 състезатели от България,Румъния и Молдова. Първото място завоюва Панчо Пасков,който седем години по-късно сервира една от най-големите изненади на олимпиадата в Рио де Жанейро, побеждавайки международния и европейски първенец Алексей Якименко и класирайки се измежду първите шестнайсет.

Двама български фехтовачи, ученици на академия " Етрополски ", са печелили " Сабята на Етрополски " - Любослав Бурнев и Йоана Илиева. Йоана печели първото място в три следващи години,което е невиждано достижение в шампионатите за Европейската купа.

През 2010 година " Сабята на Етрополски " е включена като кръг от Европейската купа за кадети. Тогава участниците са 161 от седем страни и се организира и шампионат за деца до 14 години. През 2016 конкуренцията до 14 години също е включена като кръг от Европейската купа.

Традиционни сътрудници на конкуренцията са Столична община, Кока Кола България, Виваком, Интерснак, Монделез България и Диневи Груп.

Ето и програмата на шампионата:

16 ноември, петък
Състезание за деца до 14 години
09:00 – 18:00 часа

17 ноември, събота
Сабя кадети самостоятелно
9:00 – публично повикване на фехтувачите
17:30 – полуфинали и край
18:00 – публично награждаване
Сабя кадетки отборно
13:00 – публично повикване на фехтувачите
17:30 – край
18:00 – публично награждаване

18 ноември, неделя
Сабя кадетки самостоятелно
9:00 – публично повикване на фехтувачите
16:00 – край и публично награждаване
Сабя кадети отборно
13:00 – начало на отборните срещи
16:00 – край и публично награждаване
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР