Повече от 500 критично застрашени от изчезване лешояди са загинали

...
Повече от 500 критично застрашени от изчезване лешояди са загинали
Коментари Харесай

Критично застрашени лешояди масово изтровени в Ботсвана

Повече от 500 сериозно застрашени от изгубване лешояди са починали от отравяне в Ботсвана , оповестиха локалните управляващи, представени от Би Би Си.

В североизточната част на страната са открити мъртви общо 537 лешояда и два жълтокафяви орела , като не е ясно по кое време е станало това.

Правителството подозира, че бракониери, които са умъртвили три слона, са поставили отрова по труповете им .

Природозащитници дефинираха случая като едно най-големите документирани избивания на застрашения тип .
 Все повече белоглави лешояди гнездят в Източните Родопи
Все повече белоглави лешояди гнездят в Източните Родопи

Преброени са 95 двойки от застрашения тип

Правителството акцентира, че всеобщото отравяне е " рисково и нездравословно за околната среда " и прикани обществеността " да се въздържа от сходни противозаконни дейности ".

Уточнява се, че регионът е бил обеззаразен и са взети проби за лабораторен разбор.

Лешоядите, кръжащи към мъртвец, могат да бъдат видени от километри, тъй че бракониерите постоянно ги тровят, с цел да не се улеснява следенето им .

Повечето от починалите птици са белогръби лешояди , които са класифицирани като " сериозно застрашени " от Международния съюз за запазване на природата.
 Нова HD камера предава онлайн двойката египетски лешояди в Провадия
Нова HD камера предава онлайн двойката египетски лешояди в Провадия

Двойката се завърна от Африка и към този момент мъти

Сред починалите също по този начин са 17 белоглави лешояди и 28 качулати лешояди , които също са " сериозно застрашени ".

Тяхната гибел е настъпила по време на типичния размножителен сезон на птиците, което значи, че потомството им също може да бъде наранено .

" Тъй като лешоядите узряват късно и се развъждат постепенно, степента на загуба на малко под 600 лешояди за една седмица е стряскаща ", акцентира Кери Уолтър, която основен изпълнителен шеф и създател на благотворителната природозащитна организация VulPro.

" Видът не може да издържи тези загуби и е невероятно да се възвърне изгубването на тези човеци и гнездящи двойки в нашия живот ", добави печалната картина тя.

Ботсвана провокира разногласия предишния месец, откакто анулира възбраната си за лов. Правителството твърди, че процъфтяващата популация на слоновете в Ботсвана вреди на поминъка на земеделците и че слонове са умъртвили няколко души в затънтени региони.

Ботсвана има към 130 000 слона, най-голямата популация в света.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР