Повече от 50 уникални произведения на известната керамичка от близкото

...
Повече от 50 уникални произведения на известната керамичка от близкото
Коментари Харесай

`Гласът на глината` - уникална керамична изложба в Националния етнографски музей

Повече от 50 неповторими творби на известната керамичка от близкото минало Йова Раевска ще бъдат показани в експозицията „ Гласът на глината “, с цел да напомнят гения и изключителния ѝ почерк.

Изложбата по случай 100-годишнината от рождението на авторката със златни ръце ще бъде открита на 21 ноември от 17.30 часа в Националния етнографски музей. Експозицията ще продължи до 27 януари 2019 година

Родената в Троян през 1918 година Йова Раевска е едно от най-емблематичните имена в декоративно-приложните изкуства. Работи интензивно от 40-те до 80-те години на предишния век и дава нова тенденция в развиването и модернизирането на обичайна българска керамика. Визионерският ѝ метод е оценен високо от експертите, а творбите ѝ вълнуват колекционерите и до през днешния ден. Освен че основава неповторими вази, купи и чинии, тя работи по декорацията на входния хол на Министерския съвет в София и капитела на ЦУМ.

В идната галерия „ Гласът на глината “ Йова Раевска ще оживее за ценителите освен посредством своите творби, само че и посредством два портрета. Единият е дело на фамозния български художник Златю Бояджиев. Другият е юридически от сина на Йова – художникът Крас Горин, емигрирал в Съединени американски щати през 60-те години на предишния век.

Самата галерия е по концепция на неговата щерка и внучка на Йова Раевска - Ейми Горин Чапман, която е родена през 1970 г. отвъд Океана, само че не е изгубила връзката си с България и постоянно е гостувала на баба си. Много след гибелта на керамичката през 2000 година, Ейми открива нейни произведения, които не е виждала по-рано. Решава да ги събере в експозиция, а зад нея застават шефът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките доцент Петко Христов и изкуствоведът доцент Виолета Василчина.

В деня на откриването на изложбата, осъществена от интернационален екип от Холандия, Унгария, България и Съединени американски щати, ще бъде показан и първокласен азбучник, отдаден на Йова Раевска. В него са включени архивни фотоси от живота ѝ и фрагменти на творбите от изложбата. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР