Повече от 50 млн. души са повлияни от военни боеве

...
Повече от 50 млн. души са повлияни от военни боеве
Коментари Харесай

ООН: 50 млн. души са повлияни от въоръжени градски конфликти


Повече от 50 млн. души са повлияни от военни боеве в разнообразни градове по света, разгласи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Това се случи по време на разкриване на Съвет по сигурността, ориентиран към предотвратяване на цивилни жители, въвлечени в градски спорове.
Снимка: EPA

Гутериш изясни, че когато има жертви в резултат на приложимост на експлозиви в обитаеми места - към 90% от убитите и ранените нямат общо с борбата. “Цивилните могат да изпитат унищожителна щета директно след, само че и дълго след нападение”, посочи ръководителят на международната организация.

В осведомителния портал на Организация на обединените нации написа още, че доста от потърпевшите прекарват остатъка на живота си с физически и дълбоки психически увеждания. Отвъд това - водната, електрическата и здравна инфраструктури са на процедура унищожени, а това води до тежки рецесии.
Снимка: EPA

Гутериш даде и някои от най-актуалните образци. Близо 800 хиляди души са останали без достъп до прясна вода след ракетния обстрел сред Израел и Ивицата Газа предходната година.
Снимка: EPA

Взрив в учебно заведение в афганистанската столица Кабул през предишния май умъртви 90 възпитаници и рани други 240. Индиректно това въздейства и на просветителната система, на повишен късмет за ранен брак и рекрутиране във военни организации.
Снимка: EPA

Според изследване през 2020 година потреблението на експлозиви в обитаеми места е довело до спиране на потреблението на съвсем всеки рессус и система в Йемен. От години държавното управление води война с подкрепяните от иран бунтовници - хуси.
Снимка: БГНЕС

“От Афганистан, до Либия, Сирия, Йемен и оттатък, пораства рискът за цивилните, когато бойците се движат измежду тях и слагат военна техника покрай градската инфраструктура”, акцентира Гутериш и добави, че градските боеве принуждават милиони да изоставен домовете си.
Снимка: Reuters

Част от растящия брой бежанци и вътрешно разселени хора се дължи точно на сходни спорове. Четири години откакто 80% от иракския град Мосул бяха унищожени, към 300 хиляди души към момента нямат дом.
Снимка: БГНЕС

Освен това останките от тогавашните здания и инфраструктура съставляват големи количества “боклук”, който вреди освен на човешкото здраве, само че и на околната среда. Така се губят години и средства, вложени в устойчивото развиване на дадена страна или град.

Гутериш акцентира, че, „ отговорността за съществени нарушавания на интернационалните закони за човешки права е от значително значение “ и посочи, че страните членки би трябвало да показват политическа воля да проверяват и преследват хипотетични военни закононарушения до най-висока степен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР