Повече от 50 държави членки на ООН, сред които България,

...
Повече от 50 държави членки на ООН, сред които България,
Коментари Харесай

Русия не може да отрече истината. 50 страни, сред които и България, осъдиха в ООН отвличането на украински деца

Повече от 50 страни членки на Организация на обединените нации, измежду които България, направиха взаимно изказване в което осъдиха опита на Русия да показа отвличането и депортирането на украински деца, като съответстващо на интернационалното право. Текстът с изказването е: " Депортиране на украински деца: " Русия не може да отхвърли истината "

Декларацията е в отговор на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, проведено от Русия, на което съветският омбудсман по правата на детето Мария Лвова-Белова приказва посредством видеовръзка.

Международния углавен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на Белова и президента Владимир Путин на 17 март за провеждан геноцид в Украйна.

" Руската федерация ще се стреми да показа дейностите си в Украйна като съответстващи на интернационалното право, нормите за правата на детето и проекта за деяние за децата във въоръжени спорове. Но това е допустимо най-далеч от истината ", се споделя в изказването. В документа се цитират и обстоятелства, събрани от украинските управляващи, за извеждането на 19 500 украински деца от окупираните от Русия територии

Обединеното кралство и Съединени американски щати блокираха излъчването на срещата с Белова на уеб страницата на Организация на обединените нации. Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд съобщи пред кореспонденти, че с помощта на това Лвова-Белова не разполага с " интернационална платформа, на която да популяризира дезинформация и да се пробва да пази ужасните си дейности в Украйна ".

Британската задача в Организация на обединените нации написа в Twitter, че " в случай че Мария Лвова-Белова желае да дава отговор за дейностите си, може да го направи в Хага ".

Посланиците на Съединени американски щати, Англия, Албания и Малта демонстративно напуснаха залата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в сряда по време на видеовръзката на Лвова-Белова.

Неофициалната среща в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации беше свикана по самодейност на Русия и беше отдадена на въпроса за децата, изведени от Украйна в Русия. В съветската дефиниция това беше наречено " евакуация на деца от зони на спор ".

Международният углавен съд на Мария Лвова-Белова, която дава отговор за правата на децата в съветската президентска администрация, както и на президента на Русия Владимир Путин.

Според МНС, който е основан в Хага, има учредения да се счита, че те двамата “носят наказателна отговорност за противозаконното депортиране на украински деца ” в Русия.

За част от тези деца има данни, че са изпращани в съветски институции за “превъзпитание ”, а други са дадени за осиновяване на съветски фамилии. Ако бъде потвърдено, това съставлява военно закононарушение. Украйна дефинира тази процедура като геноцид - най-тежкото закононарушение в правото.

Самата тя споделя, че е осиновила дете от окупирания украински град Мариупол.

Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР