Повече от 50 000 изпитвания годишно на материали и продукти

...
Повече от 50 000 изпитвания годишно на материали и продукти
Коментари Харесай

Над 50 000 изпитания на строителни материали годишно

Повече от 50 000 изпитвания годишно на материали и артикули във всички съществени посоки на актуалното строителство се правят в лабораториите на „ Научноизследователски строителен институт “ – НИСИ ЕООД, който през този месец означи 120 години от основаването си. Качеството им се ревизира в Изпитвателен център по строителство и Изпитвателна лаборатория за строителни материали, оповестяват от Министерство на регионалното развитие. През септември тази година към института заработиха две нови лаборатории в бранш " Строителна химия и изолираност “. Те също ще допринесат за повишение на качеството на изпитванията, които сдружението прави, и ще го утвърдят като водещ център за подготвеност в строителния отрасъл.

Само в НИСИ може да бъде провокирано земетресение от девета степен и по този начин да се ревизира до каква степен устойчиви са обособени градивни детайли. Единствено в института се прави изпитване на динамични характерности на бетони, предопределени за пътното строителство, и на влаганите строителни материали за построяването на Автомагистрала „ Хемус “, да вземем за пример.

За първи път в страната в лабораториите на НИСИ беше направено премерване за топлината на хидратация на цимент. Това дава опция на производителите да сертифицират у нас по този начин наречения нискотермичен цимент, който се употребява за построяването на язовирни стени, основи на солидни здания, небостъргачи и други мегаобекти. Пак в тях се ревизира и якостта на напън на солидни бетони за хидросъоръжения като язовирни стени, тъй като единствено там разполагат с нужната за изпитването 500-тонна преса. Друго забавно проучване, което е направено през тази година, е измерването на съществуващото шумово натоварване на терена на отклонението на 3-та метролиния на Софийското метро. НИСИ подсигурява за сигурността и на стъклените кафези в Столичния зоопарк, тъй като специалистите на Института ревизират якостта на армираното стъкло в отделенията за диви животни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР