Повече от 47 млн. лв. изплаща Националният осигурителен институт (НОИ)

...
Повече от 47 млн. лв. изплаща Националният осигурителен институт (НОИ)
Коментари Харесай

НОИ пресметна: 47 милиона на месец отиват за ВИП пенсии

Повече от 47 млн. лева изплаща Националният застрахователен институт (НОИ) за ВИП пенсии всеки месец. По данни на института през юли 52 360 пенсионери получават тавана на парите за старини от 910 лева Това значи, че на всеки 100 възрастни у нас двама получават оптималната сума за старини. Става дума за хора, които до момента в който са се трудили, са се осигурявали на оптималния застрахователен предел, който сега е 2600 лева, написа " Монитор ".

Според Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) таванът на пенсиите съставлява 35% от оптималния приход, върху които се обезпечават трудещите се. Тази формула не важи единствено за президенти, министър председатели, ръководители на Народното събрание и конституционни съдии. В края на юли тази година това предписание е важало за 63 български пенсионери, които са получавали над 910 лева

Според КСО от 2019 година таванът на пенсиите ще отпадне, само че единствено за новоотпуснатите пари за старини. Така излизащите в заслужена отмора ще получават действителните си суми, за които са се осигурявали през целия си трудов живот. За излезлите в пенсия преди 2019 година обаче таванът ще остане, само че ще се дефинира по нова формула. Още от следващата година най-високата пенсия ще се равнява на 40% от оптималния застрахователен приход.

Това значи, че през 2018 година таванът на пенсиите ще се усили на 1040 лева, което е със 130 лева повече от сегашната сума.

И през идната година пенсионната възраст и застрахователен стаж ще продължат да се повишават. За дамите от най-масовата 3-та категория труд нужните години и стаж ще набъбнат с 2 месеца. Така дамите ще прекъсват работа на 61 години и 2 месеца, след 35 години и 6 месеца трудов опит. За мъжете от 3-та категория труд годините и стажът за пенсия ще скочат с по 1 месец. Догодина те ще излизат в заслужена отмора на 64 години и 1 месец, при изискване, че са натрупали 38 години и половина застрахователен стаж.
В случай, че трудещите се са натрупали застрахователен интервал, само че не им доближават до 12 месеца, с цел да навършат изискуемата пенсионна възраст, законът им дава право да излязат в подобаващ отпуск прибързано.

За всеки недостигащ им месец обаче пенсията им ще бъде понижена с 0,4% пожизнено. Това значи, че в случай че се възползват от опцията да се пенсионират година по-рано, възрастните ще получават с 4,8 на 100 по-ниска сума до живот.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР